Скъпият ток - като с ваксинирането срещу коронавирус

4788
Скъпият ток - като с ваксинирането срещу коронавирус
Снимка: Thinkstock

46-тият парламент си отиде и внезапно богатата трапеза от новини, материали, материалчета, скандалища, скандали и скандалчета пообедня. Но медийният глад е неутолим – винаги трябва да има храна, иначе що за медия си? По-точно казано, всеки месец има сметки, не само когато има много теми, много трафик и много пари.

Какво тогава да поддържа интереса на публиката? Как какво, разбира се, че потребителските теми! Знаете ли какво е потребителска тема? Това, дето го ядете – ама буквално. Или това, което ви помага/пречи на яденето. Като вечната тема – цената на тока!

Кой ток обаче поскъпва сега? Индустиалният, т.е. този, който се използва от бизнеса. Токът за домакинствата в момента не поскъпва – защото неговата цена беше утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) още на 1 юли и важи до 30 юни, 2022 година! Проблемът обаче е, че цената, която беше повишена, не беше повишена достатъчно! И това го каза дори човек като Ваня Григорова, която много отдавна е експерт на КТ "Подкрепа" и никой не може да я обвини, че защитава енергийни монополи!

Позицията на Григорова не е новина, защото всъщност цената на тока за битовите потребители бива умишлено държана възможно най-ниска години наред! Причината е много проста – ако тя отговаря на реалностите на пазара, сметките ни за ток ще са такива, че революцията не ни мърда. Нито едно управление обаче не посмя да направи истинска реформа в това отношение, защото тя е болезнена, тя е непопулярна и само да дойдат избори, въпросното управление щеше да яде доматите с колците. Каква е реформата ли – цената на тока за бита (за домакинствата) да минава през пазара. Търсене и предлагане! Да можеш да си избираш доставчик измежду няколко и те да не могат да се сговарят, защото иначе правосъдието ще се стовари върху главите им. Да има условия тези доставчици да се появяват и развиват, а не държавата да им виси на врата като воденичен камък, за да се пълнят само нечии чекмеджета и джобове.

Докато обаче цената на тока за обикновените хора се държи възможно най-ниска без реформи, то някой трябва да плати сметката - тя все си идва. Кой я плаща – този, който плаща на някакъв пазарен принцип. Това е бизнесът. На пазара няма как всички да минат метър.

Нека който и да е енергиен експерт излезе и честно да каже, че всички разходи по сметката за ток на което и да е домакинство отговарят на това, което домакинството плаща в момента. Може и Мая Манолова да каже, или който и да е от ВМРО, Румен Петков и т.н. няма проблем – обаче след като си каже, да бъде така добър да стане моментално председател на КЕВР и да покаже как ще стане!

Така стигаме до другата истина – нито един български политик в момента няма работещи идеи как да стане. Идеи като спиране на износа на ток или строеж на АЕЦ "Белене" будят само присмех – износът е буквално и част от членството ни в ЕС, а за "Белене" имам само един въпрос – какво сочеха като прогноза цена в специалния доклад на БАН за произвежданото от този АЕЦ електричество и какво като борсови цени? Кое беше по-скъпото – за незнаещите и неспомнящите си, да погледнат и да си припомнят ТУК! Приказките за предоговаряне на Зелената сделка на ЕС също са доста забавни – ВМРО го предлага това, обаче като беше в управлението само допреди няколко месеца и то за период от 4 години, не чух такова нещо? В опозиция всички са праведници! Разбира се, може и от ЕС да излезем – по времето на Жан Виденов така сами тръгнахме срещу всички и все още има доста живи хора и доста с достатъчно запазен акъл да кажат какво стана при такава политика.

Изобщо няма спор, че енергийната система в България не е оптимизирана и това е един от големите проблеми за крайната цена. Няма и спор, че се краде - като има възможности, така става. Но след като години и години наред не беше правено необходимото да се случи (необходимото беше България да е правова държава, с работещо правосъдие и регулирана от него пазарна икономика), дефицитите в системата станаха толкова много, че допълнително натрупаха върху неправилната изначално политика – да не ядосаме прекалено гласоподавателите. Към това сега се прибавя и влошаващата се международна обстановка – Европа върви упорито със Зелената сделка, но ВЕИ няма как да заменят изцяло въглищата и природния газ в момента. Въглищата обаче биват притискани, дори ядрената енергетика – справка Германия, най-голямата икономика в Европа, а природният газ – ами цената му расте, след като КОВИД ни удари спирачка през 2020 година, което предизвика още по-голямо ускорение на икономиката през 2021 година, съответно много повече търсене на ток. Защото това е капитализмът – вечно напред и нагоре, макар че няма как вечно да е така. Тези допълнителни неблагоприятни фактори удрят още повече по нашата белязани от недъзи енергийна система. И няма един виновен, няма и един фактор само, който като го оправим, всичко да цъфне и върже - за едно влизане на ДАНС и МВР в КЕВР говоря! Лечението на един симптом не е лечение на цялата болест!

В крайна сметка, става така - в България битовите домакинства и бизнесът не поемат равномерно тежестта на цената на тока. Щом външни фактори, които не зависят от нас, качат цената нагоре, ние ставаме като магаре, което от едната страна на дисагите е многокрано натоварено повече. Отделно, отдавна и от двете страни дисагите са скъсани ужасно - защото когато системният подход е сбъркан (повтарям, всички на пазарна цена, но с работещ пазар, на който всеки има страх от работещо правосъдие), всеки се спасява поединично, гледа да извърти някак, та да е добре той, което още повече руши всичко и накрая се стига до всеобщ проблем. Най-веселото е, че това продължава да не се осъзнава.

Затова и накрая по телевизията все е актуално - ама защо токът поскъпва? И да закрием КЕВР, това пак няма да се промени!

А за чудещите се защо сравнявам с ваксинацията срещу коронавирус, пак е просто. Ваксинираме се - почти никой не влиза в болница и не умира, не се ваксинираме - влизат много в болница и много умират. С тока е същото - няма справедлив пазар за всички, идват огромни сметки. Има справедлив пазар и сметките се урегулират.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com