X
 
 

Т'ва ше е

2285 0
Т'ва ше е
Снимка: Thinkstock
Ако някой иска да конструира правилно процес - скандал, оставка, разпределение на бизнеси, протести, криза и вирус - трябва да разбира добре определена динамика. В общественото съзнание и в отношението към всеки процес тя е следната:

Фаза 1: К'во е тва ве?

Фаза 2: А, т'ва ли било. 

Фаза 3: Еми, т'ва ше е. 

Най-хубаво тристепенното разпределение на общественото внимание се вижда през Brexit. Попитайте някой българин във Великобритания за последните два-три дни от края на януари, при излизането на страната от ЕС. По отношение на обсесивния дебат, който се води вече близо четири години, това вероятно са най-притихналите дни. Общо взето примирение, пак нищо не е ясно, но е ясно, че неяснотото вече е норма. Без тревога вдигаш рамене и си наливаш кафенце. Т'ва ше е. 

Войната в Сирия? Ние, разбира се, следим внимателно ставащото всяка година, но подозираме, че там работят същите фази. Първо Европа се отвори широко за бежанците, защото в по-голямата си част европейският политически елит оцени милосърдието и толерантността като ресурс за дивиденти. Няколко години по-късно трендът се промени и на пазара на идеите непропусквилите граници вдигнаха стойността си и акционерите внезапно се преместиха в другия край на махалото. Като има война, има. Т'ва ше е. 

"Т'ва ше е", разбира се, има различен магнитуд във всяка страна. Той е нещо като обратното на земетресението и измерва нивото на незангажираността. Тъй че усещате накъде бием - съществуват държави, разтърсвани от земетресения и държави, разтърсвани от "Т'ва ше е". Водната криза в Пeрник, да кажем. Предполагам, че всички сме наясно, че в Пeрник оттук-нататък няма да има много вода. Протестираш малко, посбиеш се пред парламента, вкараш министър в затвора, спреш от зор чак онова там Сурва - но това е само защото още сме във Фаза 1 на "К'во е тва ве?". И е толкова разбираемо, бунтовно и красиво, да станеш рано сутрин, да нямаш никаква вода и да изригнеш в протест, болка, разочарование и немити зъби. Но от мъглите днeс протегнете поглед към бъдещето, където ще видите ясния хоризонт, на който със златни букви и капслок е изписано "Т'ВА ШЕ Е". Вода няма да има. 

И макар всички трескаво да следим преразпределението на територии в държавата...

И въпреки че върлува коронавирус...

И дори и да се задействат ядрени потенциали, минали критичния праг и близо до т. нар. "ядрена полунощ"...

Ше е това, което ше е. Тоест - това имам предвид - т'ва ше е. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално