X
 
 

Уроците на Народна Република България*

6234 40
photo of Уроците на Народна Република България*
Снимка: БГНЕС
По-младите не познават онова тъпо, скучно, лъжливо и пропиляно време от "зрялата" НРБ, когато времето сякаш бе спряло. И каква всъщност бе НРБ? Днешна България трябва да знае това, за да не продължава да живее в лъжа.

Един млад човек, на когото наскоро показвах прочутата снимка с Тодор Живков, охраняван от тогавашния си бодигард Бойко Борисов, объркано зададе шокиращия въпрос: "А кой е този до Борисов?"

През настъпващата 2019 година се навършват три десетилетия от земетръсните промени в тогавашния съветски лагер, включително и в България. За десетилетията на така наречения "социализъм" и за самите промени вече са изписани безчет книги, а личните спомени и историческите интерпретации покриват целия спектър от "Осанна!" до "Разпни го!" И въпреки това постсоциалистическите поколения тънат в масово незнание за онези времена, задоволяват се с черно-бели клишета, пък и всъщност не се интересуват много от въпросното минало. А трябва ли да се интересуват? – питам се често. И каква е ползата от познаването на историята? И се сещам за Оруеловото "Който контролира миналото, контролира бъдещето". Дали наистина трябва да имат сетива за онова тъпо, скучно, лъжливо, пропиляно време в "зрялата фаза" на НРБ? Не знам…

В навечерието на 2019 аз лично си спомням какво беше усещането да живееш в НРБ преди 30 и повече години. Усещането за някаква тиха меланхолия в едно спряло време. Усещането, че живееш в периферията, дори отвъд нея - и съответно копнееш по онзи голям и вълнуващ свят, вратите към който са ти заключени. Усещането, че нищо не се случва – както в онзи малък град от естрадната песен. Усещането, че всъщност живееш именно в една сладникава естрадна песен по текст на Недялко Йорданов или Миряна Башева, където Поморие е на 30 километра от Бургас, а булевард "Руски" е по-вълнуващ от "Шанз-Елизе". Усещането за спарения и застоял въздух в читалищния салон с прашните портрети на Левски, Ботев и Вазов, за лющещата се жълтеникава мазилка и за тримата старци, седнали на припек отпред.

А ето и една съвсем различна гледна точка за случилото се преди трийсетина години. В книгата си "Хомо деус" нашумелият израелски историк Ювал Харари описва по отрезвяващ начин "революцията" в Румъния. В това описание мнозина сигурно ще разпознаят и България:

"Когато се изплъзва от ръцете на непохватния организатор на балкона, властта обаче не преминава в ръцете на масите на площада. Тълпата е многобройна и ентусиазирана, но не знае как да се организира. Затова (…) властта преминава в ръцете на малка група политически играчи (…) Партийни функционери от среден ранг (…) се превъплъщават в демократични политици, тръбят по всички микрофони, че те са ръководителите на революцията, а после използват дългия си опит и мрежата от свои приближени, за да поставят под контрол страната и да заграбят ресурсите ѝ. Демократична Румъния бързо приватизира активите и ги разпродава на безценица на бившите комунисти, които единствени разбират какво се случва (…) Правителствени компании, които са контролирали националната инфраструктура и природните ресурси, се продават на бивши комунистически функционери на разпродажни цени (…) Новият румънски елит, който контролира страната до ден-днешен, е съставен предимно от бивши комунисти и техните семейства".

И така: Каква беше НРБ? Какво се случи преди 30-ина години? Какъв свят наследиха днешните българи от предишните поколения? Лесни отговори няма. Не удовлетворяват нито опростената перспектива на иначе забележителния автор Юнал Харари, нито оперетните въздишки по светлото минало на бузлуджанските пилигрими, нито болезнените напъни на едно ново поколение патриоти, което се мъчи да запълни историческата и морална дупка в България с героични легенди, с измишльотини и кумири. Днешна България има нужда от онова, което германците наричат с доста уродливата дума "Vergangenheitsbewältigung", тоест – да седне и да се замисли за миналото си, да се вглъби, да го огледа критично, да го обсъди със старите и с младите, със съседите и с великите сили, а накрая някак да го надмогне. Защото иначе ще продължи да живее в лъжа за себе си.

Автор: Александър Андреев, Deutsche Welle

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 6 потребители

40 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Кенефа Дойче веле пак се размириса ! Направо смърди .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ПЛювачите от Дойчето са на линия, този път с олигофрена Александър "Велики" !
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами щом лочи от чужда копаня - продажен наемник !
  : 11 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За да бъде по-обективен, препоръчвам на автора да изгледа филма на немската журналистика Susanne Brandstätter "Checkmate". Тъкмо и тя е от Германия т.е. близко е до DW ;-) пак е Deutsch
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти ли си бе Николай Фенерски, ти ли си гадино ?
  : 1 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти ли си бе Николай Фенерски, ти ли си гадино ?
  : 1 !
 • Анонимен 17.3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това не беше ли психара Циклоп или с гадината са едно и също НИЩО !
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 16 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Абе вижте какво бе. Тук както и навсякъде неолибералуите/ките сте политически ШАРЛАТАНИ/КИ и изпечени измамници/чки слугуващи на евроАтлантическият Империализъм и неговата пълна Победа. /BABYLON/. Една част от вас се и Самонарекли и патриоти/ки . Така , първо как е възможно Федералиста да е патриот ? Второ как е възможно Български патриот/ка да бъде туркофил/ка ? Ами Желязо от Дърво.
 • Октомври 16.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  И вие това го правите на идейната база на Русофобията. Смесвате го и с /комунизма/ ама такъв не е имало т.е Социализма и отричате базови неща като Освобождението 1878. Разбира се добавяте и малко от Македония и същевременно сте и Отявлени европейци/ки и независимо от всичко сте и Туркофили/ки. Желязо от дърво.
  : 11 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Няма какво да гледаме освен статистиката. 1984г. са били необходими около 320 лв. за един човек да живее на прага на бедността. А моята заплата на млад висшист беше 155лв. и на жена ми също. Имахме и 2 деца. Кажи ми, философе дървен октомврий, колко лева трябваше да получаваме за да живеем като хора?!
  : 9 !
 • Октомври 16.3 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Така , че 14.1 ходи питай тези работи твоят Ментор нещатният сътрудник на Д.С НА Н.Р.Б И ОТЯВЛЕН Нейн ПРЕДАТЕЛ иво инджев/ АГЕНТ ЙВАЙЛО/ Него го питай тези неща. Народа на Либия НЯМА НИЩО ОБЩО С Убийството на техният ЛИДЕР Другарят Кадафи. Убиха го ислямски фашаги пратени от саркози и бабичката кралица под давление на Ц.р.у. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф*СТОМАНАТА СЛАВА ДРУГАРЮ ЖИВКОВ.
  : 12 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Аврам 15 Аврам преди 2 месеца Профил на трол?
  Какъвто и да е бил социализма, това което дойде след него е пет пъти по-лошо!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Авраме, не се коси, глупако! Сега капитализЪма ни го строят тия, които ни строиха социализЪма. Тогава строиха социализЪма по съветски кървав модел, а сега капилизЪма по руски корупционен модел. НЯМА КАК ДА НИ Е ХУБАВО, бляд!
  : 4 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Животът по време на социализма беше ужасен. Сега е десет пъти по-добре. Младите, ако сега се върнат с някаква машина на времето, направо ще изпукат от онази гадост. Празни магазини, миризливи студентски и ученически столове с ОТВРАТИТЕЛНА храна. В цяла София една дискотека и една във Владая. За да купиш печка или хладилник се записваш в някакви списъци, висиш по 2-3- нощи на опашка, за да се запиш виж още ›› еш и после чакаш по 6 месеца. За кола чакаш 10 години, като при това си вложил 2000 лева при заплата 135 лева. А колата струваше 8 000 лева. Съотношението цени заплати беше много по-неблагоприятно от сега. Кило свинско с кокали и жили беше 3.40. А първата ми заплата /висшист/ беше 120 лева /1974 г./ Телешкото шол беше 5.10 лева. На жена ми заплатата /средно образование/ беше 80 лева. Луканката по това време едно кило беше 12 лева!!! Изчислете вие съотношението със сега. За апартамент чакахме 20 години. С 2 деца живяхме в една стая. Трябваше да ни "дадат", т.е. да ни излезе редът. За да купиш хубава книга трябваха връзки. Мебелите бяха от отвратителен талашит и ужасно скъпи спрямо заплатите. Ученици, войници и студенти ходеха по 2 месеца в годината да работят безплатен робски труд в селското стопанство при невъзможни нехигиенични усилия. 40 души в една барака, без баня, клозет с клекала на другия край на лагера. Не помня нито едно хубаво нещо. СЕГА Е ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ДОБРЕ !!!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 14 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Делото на Другарят Жиков в Пиринско беше и изцяло Българска кауза . Другарят Живков искаше и се бореше да приобщи и мюсюлманите , но Вражески чужди сили / тоест Съществената част от днешните ни съюзници / пречеха на Н.Р.България да си извърши своето Национално Обединение в границите на Н.Р.Б.СССР не пречеше на РеБългаризацията на Пиринско въпреки настойчивите молби от Чехословакия например.
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  А защо ДС беше филиал на руската КГБ?!
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 13 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Сега работата е там /12/ , че андреев и тези зад неговата полиитическа Линия е ОНАЗИ която разруши Н.Р.България и остави един от символите и пред Н.Д.К. /София/ да се руши с години. За гавра. Те използваха най различни похвати като най унищожителният беше да разровят раните на Народа с оглед неговото трудно историческо минало.
 • Македонецъ 13.1 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  И го подпалиха пускайки най различни типове нямащи нищо общо нито с Българщината в Скопие или Охрид , нито с Българщината в Шумен и Кърждали , а дори в последните градове работейки срещу Българщината в Шумен и Кърждали. Това са фашаги като марко дянков, това са и Дегенерати като близнашки или станишев/ Министър Председател/. Това са и иван костов и миглена кунева.КЛИКАТА ЗАГРАБИЛА ВЛАСТА ПРЕЗ 1989
  : 12 !
 • Македонецъ 13.2 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Само едно Устойчиво развиващо се в приемлива към подобряваща се социално/битова среда ще даде най правилната Историческа оценка на своето Минало. ДА БАВИ СЕ. И ТОЗИ СЪЮЗ ДЕТО СМЕ , /1/въврви и желае ФЕДРАЛИЗАЦИЯ и НЕ РАБОТИ ЗА ПРЕТВОРЯВАНЕТО НА по горното в РеаЛност. А, СЕГА КАЖЕТЕ ВИЕ ОТ ТАЗИ ЛИНИЯ ЗАЩО РАБОТИТЕ ПРОТИВ ТАЗИ ПРИЕМЛИВА социално/битова среда , ало андреев ?
  : 11 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Българин 12 Българин преди 2 месеца Профил на трол?
  Абсолютно манипулативна статия. Защо анализаторчето Андреев не е написало каква беше България на 9 септември и след Априлския пленум. След Втората световна война България беше изостанала! Модернизацията я извърши Живков. Имаше много недоразумения на системата, но страната вървеше напред! Кой бил човека до Борисов, смешнико! Това е великият държавник Живков, той ще остане в историята, а твоите писа виж още ›› ния ще ги четат само любовниците ти, ако ги имаш...
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Много се заблуждаваш, че България е била изостанала. Напротив. Вземи международни справочници за 1939 година и с изумление ще видиш, че България е била на 7-мо място по стандарт в Европа. Но в училище ни внушаваха, че сме били мноооого бедни. Разбира се, децата от ограбените богати благополучни семейства/повечето/ си мълчаха от страх пред лагерите и затворите, в които можеха да се озоват родителит виж още ›› е им. Преди 09.09.1944 г. сме произвеждали дори самолети. Имаме и развита наука. По учебника на проф.Станишев /няма родствена връзка със Сергей Станишев!/ се учи във всички медицински академии по света. През 1944 г. имаме хиляди модерни малки, средни и големи фабрики с немски машини, които червеноармейците по поръчение на Сталин разглобяват, демонтират и качват на влакове за Русия, като така деиндустриализират държавата. После се изграждат допотопни напълно неефективни и негодни за печалба мега-заводи по руски образец. Не, не е било от простотия. Сталин не е искал да имаме доходна индустрия, за да не се измъкнем от влиянието на Русия и да станем самостоятелни. Допотопните неефективни заводи ни правят зависими от СИВ, които задължително изкупуват дефектната негодна продукция и на разменен принцип ни пробутват тяхна такава. Например Кремиковци не е бил на печалба нито ден от печалното си съществуване - винаги на държавни дотации, винаги зависим от вноса на суровини, което го прави неспасяемо губещ. Могли сме да имаме добив на газ, но Брежнев забранил на Живков и той се съгласил, предател мръсен.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ганчо мисли, че у нас има народна държавна управа. ГРЕШКА И ЗАБЛУДА ГОЛЯМА . Виж бе ма/на, Първо смениха името на държавата , от НРБ снана само РБ. Народа защо го изхвълчиха ? А ? Какво и пречи НАРОДНА РЕПУБЛИКА ? Отговора де го ? Народа е извън борда, той вече не пее в хора. Второ смениха наименованието на Народния Контрол - Омбудсманът от какъв зор ? Пак произношението НАРОДЕН се отхвърля и елим виж още ›› инира. Народа не пее вече в хора.НАРОДА Е ИЗЛИШЕН НАВЛЕК, ГРИЖА, БРЕМЕ, ТВАР ненужен. Съмнявате ли се? Вижте кой е на върха на трите п/тик - ППП Президенти, Парламентаристи и Премиер министри . Виждате ли в тях ГРИЖАТА ИМ към НАРОДА ? Де га тя ? Тяхната грижа е да обсебят държавата а НАРОДА да не им пречи. БЪЛГАРИНА няма държава а само документ за самоличност, национална принадлежност и адресна регистрация за данъчната декларация ! Не сме им нужни и ние гласувахме за това. Уж ? Разбираме но като овце пак за тях гласуваме. Що тъй бе джанъм ? ЩОТО НЯМАМЕ АЛТЕРНАТИВА - човека в държавата на първо място да се издига. Няма ! Един такъв лидер и партия с такава политика и идеолоргияу нас няма. ПРОФЕСОРИ много а ИДЕОЛОГИЯ НЯМА. Как да си го обясня? Кажете. Като овце за КУРБАН вървим на заколение и блеем и пак за касапите гласуваме. До кога ?
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти казваш , че Държавата вече не е народна ! Толкова си прав ! Първата им работа на новите поробители беше да бъде премахнат и унищожат ,всичко което даваше самочувствие на българите - армия , промишленост ,земеделие ! Заграбиха на хората спестяванията и ги пратиха на дъното !
  : 17 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До 11.1 През 1989 г. нашите промишленост и селско стопанство от много години вече бяха в тотален колапс и катастрофа. Съвсем конкретни данни и цифри за това има в доклада на Петър Младенов до ЦК на БКП от лятото на 1989 г. Има и много данни от докладите на министрите до Тодор Живков през годините. Така например прословутата социалистическа електроника поглъща 800 милиона а носи доход/не печалба, а виж още ›› доход/ само 60 милиона. Почти всеки мотокар, продаден от България в чужбина, бързо е дефектирал, върнат за поправка и така износът на мотокари, който толкова беше прославян по кинопрегледите, всъщност е носил чудовищна загуба за бюджета година след година. Кремиковци имаше милиарди скрити и явни дългове, надхвърлящи активите му. БГА "Балкан" през всяка година от съществуването си е носил загуба на България между 10 и 20 милиона долара и приключва живота си с 200 милиона долара дългове. нямаме нито едно печелившо предприятие освен розоварните, на които обаче руските другари са сложили ръка - изкупуват цялото производство евтино и препродават в САЩ 10 пъти по-скъпо.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не народ а мърша. Не са ти виновни руснаците бе, евроджендъри ! Виж останалите бивши соц. страни къде стигнаха! Най- продажните и алчни безродници са управниците ни последните 30 години !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 25-31 март

Овен През тази седмица обстановката в работата ще изключително успешна така че сега е моментът за атакуването на кариерни върхове. Най...

Последно в Актуално