Ушите на властта: Хюстън, чуваме ли се?

7747
Ушите на властта: Хюстън, чуваме ли се?
Снимка: БГНЕС

Ушите на властта трябва да се проверяват редовно. Запушени ли са, чисти ли са, чуват ли добре, дали влиза в едното и излиза от другото и дали имат връзка с Хюстън най-вече.

През 2020 г., по времето на протестите с искане за оставка на Гешев, не е имало незаконни подслушвания. Поне така се твърди в доклад на Специалното бюро за контрол на СРС, представен в Народното събрание.

Това, че не са констатирани случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, е официалният, институционалният прочит. Истината дали не я каза адвокат Николай Хаджигенов - над 3000 души са подслушвани с незаконно дадено разрешение?

Той попита също така кога Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства лъже. "Миналата година обяви, че има два незаконно послушвани - Настимир Ананиев и Тихомир Василев, както и че има данни за още няколко човека. Месеци по-късно те обявяват, че такива няма. Кога са излъгали - сега или тогава", каза Хаджигенов. Според него са установени 928 послушвания сред протестиращите.

По думите на Хаджигенов целият ресурс на МВР е работил по този казус, като Иван Гешев също е замесен в това незаконно дадено разрешение.

И тук, както и в редица подобни казуси, въпрос номер едно е кой е главен прокурор. Защото ако той се казва другояче и ако се заеме с истинско разследване на незаконното подслушване, дали някой вярва, че няма да се стигне неминуемо до повдигане на обвинения.

Неведнъж политици са обявявали, че е имало незаконни подслушвания по време на протестите. Да не забравяме "изтеклия" разговор между един комунист и един капиталист, който медиите охотно разнесоха като "доказателство" кой плаща тези протести. И някак встрани остана начинът, по който тази комуникация е била засечена.

Миналата година съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов потвърди, че по време на протестите е имало масово подслушване на граждани, а преди изборите през април 2021 са слушани и политици.

Къде е заровено кучето обаче?

Прокуратурата започна проверка, не установи нарушения при използването на СРС-та, но пък имало образувано разследване срещу организирана престъпна група, целяща - забележете - преврат. Затова от Специализираната прокуратура поискали и получили разрешение за подслушване.

Законно ли е? Да, по документи. На практика - кой изобщо е говорил за преврат? Преврат ли е да се иска оставката на компрометирано управление?

Влезлите в парламента след протестите политически сили направиха специална комисия, пред която бяха изнесени факти. Тезата за подслушваните протестиращи беше потвърдена и от Бойко Рашков в качеството му на служебен вътрешен министър.

Официалният доклад твърди, че през 2020 г. са проверявани 45 сигнала от граждани за неправомерно използвани срещу тях СРС-та, от които 14 сигнала не са отговаряли на критериите на бюрото. По останалите 31 преписки не са открити нарушения.

Цялата тази фактология обаче си е стопроцентова пропаганда, както посочи и експертът от ИТН Николай Радулов. Потвърди се, че се ползва за пропаганда и с изказването на Борисов, който не пропусна случая да излезе целият в бяло: "Месеци наред се размахваха листчета, създаваше се масова психоза, че са се извършвали безобразия. В резултат на което ние загубихме процент на изборите. Вчера парламентарната комисия констатира, че няма неправомерно използване на СРС-та, за което им благодарим".

Да, има защо да им благодарите.

Всъщност нещата са много прости. Подслушване може да се прави и се прави дори без никакви разрешения и документи. Такива се пускат, само ако срещу някого се води целенасочена атака. Тоест, ако желанието е той да бъде вкаран в процедура по опраскване. Ако това е целта - пускат се документи. Ако просто трябва да се слуша - просто се слуша.

Това е тъжната истина за СРС-тата, доколкото те изобщо са СРС-та. Технологиите вече са толкова напред, че няма никакво значение дали си частен детектив, преследващ невярна любовница, или официално ченге с официална мисия да брани държавния интерес.

Незаконните подслушвания имат потенциала да се превърнат в следващия "гейт", но не се знае кого ще обслужи той. Първо, никой съд няма да приеме за доказателство информация, добита по нерегламентиран начин. А по-голямата част от изнесените данни за корупция, кюлчета, имоти в чужбина и прочие, са точно такива. И второ, ползването на незаконни средства срещу теб самия не ти дава право да отвръщаш със същото.

Едно важно нещо трябва да се случи с ушите на властта - да се използват само законно. И да спрат да работят против гражданите, които днес не са на власт.

Не се знае - утре може и да бъдат.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com