Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече жертви: когато местопрестъпление е домът

18 юни 2024, 08:15 часа • 2773 прочитания

Собственият ти дом трябва да бъде безопасно място. Мнозина обаче се сблъскват с насилие именно там - в Германия това ежедневно се случва на 700 души. През 2023-а година германската полиция е регистрирала над 256 000 случая на насилие в семейството - между партньори и бивши партньори. Това е близо седем процента повече от предходната година. "Най-често жертвите са жени, а три четвърти от заподозряните са мъже", каза министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер. Най-шокиращото е, че миналата година 155 жени са били убити от партньори или бивши партньори.

Заместник-председателката на Федералната криминална полиция Мартина Линк смята, че увеличението се дължи на "социалните кризи" като например пандемията. От друга страна обаче все повече хора докладват случаите на домашно насилие и така по-малко инциденти остават скрити.

Местата в защитените домове не са достатъчно

Още: Българин жестоко уби съпругата си в Кипър

33-годишната Щефани Кнааб, която също е била жертва на физическо и сексуално насилие от страна на партньора си в продължение на години, споделя, че е очаквала това повишение в броя на засегнатите. Впоследствие тя е основала асоциацията "Без насилие в бъдещето", с която помага на други жертви. "Всяка година броят на хората, които са подложени на насилие, се увеличава и всяка година ние пак се шокираме, но нищо не се променя. От това ме боли", казва Кнааб.

Огромен проблем е и това, че в защитените домове за пострадали от домашно насилие няма достатъчно места. В момента местата са около 7000, а експертите прогнозират, че ще са нужни още 14 000. Кнааб смята, че така не може да продължава. "Ако всяка втора жена е отхвърляна, защото няма място, къде се очаква да иде тя?"

Сибиле Шрайбер от Асоциацията за координация на защитените домове отбелязва, че всичко това изисква много пари. Според проучване държавата трябва да отдели около 1,6 милиарда евро, за да помогне на всички нуждаещи се. В момента се отделят 300 милиона.

Право на защита

Още: Гладна и без лекарства: Съседи твърдят, че болна жена е държана под ключ

"Всъщност сега виждаме много положителни сигнали", казва Шрайбер, имайки предвид най-вече планирания от федералното правителство Закон за подпомагане на жертвите на насилие. Той предвижда всяка жена, която търси защита, да я получи. В поверителния проектозакон, с който ДВ разполага, се говори за изпълнимо "право на защита и правна консултация" - безплатно за всички жертви. Това ще накара федералното правителство и правителствата на провинциите да създадат достатъчно места, но те все още спорят по въпроса за финансирането.

Германия може да се поучи и от опита на други страни, казва Кнааб. "Испания е абсолютен пионер в борбата срещу насилието над близкия партньор, основано на пола." През 2004-а година там е приет закон за борба с насилието над жени от страна на интимния партньор. "Във всеки град, независимо колко е малък, има консултативен център, има подслон за жени. Има специални полицейски части и специални съдилища."

Насилие по сценарий

И терапевтката Кристина Диамантис смята, че нещо трябва да се промени на политическо ниво. Най-важното обаче е обществото да промени начина, по който гледа на жените жертви, казва Диамантис. "Трябва да сложим край на наративите, изпълнени с омраза към жените - например, че на "истеричната жена" не бива да се има доверие и тя да бъде заклеймявана като психически нестабилна”.

Още: "Рефлексия на събуденото общество": Правен експерт обясни ръста на сигналите срещу домашното насилие

Диамантис също е била жертва на домашно насилие. "Бях изнасилвана, изолирана, експлоатирана финансово и тормозена психически. Унижения и обиди - всеки ден." Тя успява да се измъкне от токсичната връзка преди седем години. Оттогава дава съвети на жените, които изпадат в подобни ситуации. "Токсичните връзки или връзките, в които има насилие и които завършват с насилие - в най-лошия случай с убийство на жена - обикновено следват определен сценарий", казва Диамантис. Той започва с т.нар. фаза на любовни бомбардировки, в която жените са обсипвани с внимание и любов. Едва след това коварно и неусетно започват злоупотребите и насилието. Често това е последвано от раздяла, след което се стига до опит за връщане на партньора.

Помощ през мобилно приложение

"И при мен беше така, както и при много от другите жертви", потвърждава Щефани Кнааб. "Насилието не е 365 дни в годината, по-скоро има фази. Понякога насилникът е мил и грижовен, а на следващия ден не е." Тогава тя започва да пише писма до себе си, в които описва насилието. "Когато започнах да ги препрочитам, установих, че има тенденция и трябва да избягам."

Сега Кнааб иска да помогне на други засегнати да осъзнаят, че трябва да се измъкнат от връзката, в която живеят с насилник. Затова е направила приложение, където жените могат да документират насилието в смартфона си в нещо като дневник, който после може да бъде използван в съда. В приложението им се предлага и помощ. Държавата спонсорира този проект, който в момента се предлага в Берлин и Долна Саксония, но предстои да бъде разширен. Целта е той да помогне за намаляване на домашното насилие в Германия.

Още: Син преби възрастния си баща в Перник

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес