Защо в Китай има толкова малко жени

10868
Защо в Китай има толкова малко жени
Снимка: iStock

Населението на планетата вече е над 8 милиарда души. Но в най-населената страна в света хората намаляват. Десетилетия наред Китай се опитваше да овладее раждаемостта. Затова до 2016-а двойките имаха право само на по едно дете. Но и след това не настъпи особено голяма промяна. Днес населението на Китай намалява и застарява.

Сериозни проблеми за здравеопазването и икономиката

"Китай ще остарее вместо да забогатее", казва И Фусян. Той е професор по гинекология и акушерство в Уисконсинския университет в САЩ. "Преди две години на всеки един китаец на 65 или повече години се падаха петима в работоспособна възраст", казва той. Според него до 2035 това съотношение ще е само 2,4. А до 2050 година - едва 1,6. "Това означава, че разходите за социално и здравно осигуряване в Китай ще нараснат, а публичният дълг ще се увеличи."

Той очаква, че заради спада в населението икономиката на Китай няма да расте толкова уверено. Здравната система също е изправена пред криза, тъй като броят на възрастните пациенти ще нараства.

Китай от години се опитва да обърне тенденцията и да мотивира двойките да имат повече деца. Миналата година властите в Пекин разрешиха дори и трето дете. Но голяма част от обществото не иска второ дете или пък не може да си позволи такова заради високите цени на образованието и живота в Народната република. Камо ли трето.

Мъжете в Китай са много повече от жените

Друг проблем: политиката, която разрешаваше само едно дете, доведе до множество селективни аборти. Момчетата са раждани с предимство, момичетата често са абортирани. Причината е, че в китайската култура и общество момчетата често се ценят повече от момичетата. Така днес на всеки 100 жени в Китай се падат по 125 мъже, което създава сериозен проблем за тях да си намерят половинки. "В селските райони е много трудно и скъпо да се ожениш", обяснява професор И.

В бъдеще в Китай ще има 40 милиона неженени мъже. Това застрашава социалната стабилност и повишава риска от изнасилвания и трафик на жени. "Много мъже в Китай са принудени да се женят за булки от съседни държави като Мианмар, Виетнам и Лаос. По този начин липсата на жени се пренася в съседните държави", обяснява И.

"Жените са в изключително трудно положение"

И в политиката мъжете доминират. Седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП са мъже. Единствената жена във втория по важност партиен орган напусна през октомври.

"Тъй като жените в Китай не са тези, които вземат важните решения, политиката в страната не се прави за тях", казва Валери Тан от Китайския изследователски институт в Берлин. Жените в Китай са ощетени - това е една от причините те да раждат все по-малко деца. "Жените са поставени в изключително несигурно икономическо и социално положение. А това не вещае нищо добро за раждаемостта и за бъдещото икономическо и социално развитие на Китай", обяснява Тан.

Политиката за "нулев Ковид" също допринася за намаляването на населението, допълва тя. "Резултатът е икономическа и обществена несигурност. По този начин става още по-трудно жените да бъдат убедени да стават майки на повече от едно дете или изобщо да родят", смята Валери Тан.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com