15 обгорени тела са намерени в Ин Аменас, Алжир

10802
15 обгорени тела са намерени в Ин Аменас, Алжир

Алжирските военни открили 15 обгорени тела на газовото находище Ин Аменас в Сахара, което в сряда бе нападнато от терористи, съобщи агенция Ройтерс. "Сега се извършва идентифициране на загиналите", съобщил източник от алжирските сили за сигурност.

Телата били намерени при операцията на алжирските специални служби за освобождаване на заложниците, пленени от терористите в газовия комплекс. Алжирската агенция Алжери прес сервис (АПС) съобщи преди това, че от началото на антитерористичната операция в Ин Аменас са загинали 12 заложници.

Въоръжените нападатели все още държат поне седем чуждестранни заложници – трима белгийци, двама американци, един японец и един британец.

Междувременно румънският премиер Виктор Понта съобщи, че един румънец е бил убит, а друг ранен при вземането на заложници в газовия компекс Ин Аменас в южен Алжир. "Току-що получихме потвърждение за смъртта на един от петимата румънци, взети като заложници в Алжир," заяви Понта на пресконференция.

Преди това Букурещ информира, че трима румънци са били освободени, без да уточнява дали други румънски граждани все още се намират в ръцете на въоръжената ислямистка групировка, извършила нападението.

Днес стана ясно още, че Съветът за сигурност на ООН остро осъди „ужасната” атака и вземането на заложници в алжирския газодобивен комплекс от свързани с „ал Кайда” екстремисти.

В изявлението, прието от 15-те страни-членки на съвета, се подчертава нуждата от изправяне пред правосъдието на свързаните с „Ал Кайда” нападатели, предаде АФП.

„Съветът за сигурност осъжда по най-строг начин терористичната атака в Ин Аменас, Алжир”, се казва в изявлението. Съветът изразява „дълбоко състрадание и искрени съболезнования на жертвите на тези ужасни действия и техните семейства, на народа и правителството на Алжир, както и на държавите, чиито граждани са пострадали”.

Случилото се „подчертава нуждата от изправянето на извършителите, организаторите, финансиралите ги и поръчителите на тези осъдителни актове на тероризъм пред правосъдието”.

В допълнение, съветът призовава всички държави „да сътрудничат активно в алжирските власти” в съответствие с международното законодателство и резолюциите на Съвета за сигурност.

Част от хванатите в Алжир заложници са избягали

Общо 45 души са успели да избягат от ръцете на ислямистките терористи, които вчера превзеха газова рафинерия на британския енергиен гиг...

Редактор: Е. Гигова

 

 

 

 

Терористи взеха за заложници над 40 души в Мали

Конфликтът в Мали се пренесе и в Алжир, където тежко въоръжени терористи са нападнали рафинерия на British Petroleum и са взели за зало...

 

 

 

 

 

Сърбия готова да пусне Косово в ООН

За първи път Сърбия даде сигнали, че е възможно да оттегли несъгласието си с приемането на Косово за член на ООН. Сръбският премиер И...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com