20 000 румънци искат да се установят във Великобритания

2914
20 000 румънци искат да се установят във Великобритания

20 000 румънци искат да се установят във Великобритания след отварянето на границите в края на тази година, показва независимо румънско изследване, цитирано от британския в. "Дейли Телеграф", предаде БГНЕС.

Данните от водещ институт за политически анализи в Румъния са първата официална информация за вероятния брой на румънските имигранти във Великобритания след отпадането на ограниченията за имигрантите, търсещи работа на Острова, на 31 декември.

Британски министри признаха, че разполагат с данни за вероятния брой на имигрантите, които ще пристигнат във Великобритания, но отказват да ги оповестят, защото правителството подцени сериозно броя на поляците, пристигнали на Острова след отварянето на границите през 2004 г.

Доклад, поръчан от британското външно министерство, който преднамерено пренебрегва настоящите прогнози, ще бъде оповестен в идните няколко седмици. Допитването "Национална миграция" на центъра за политически анализи "Инфополитик" в Румъния обаче установи, че 7% от хората, живеещи в страната, искат да работят в чужбина, в държава членка на ЕС.

От тях 8 на сто искат да работят във Великобритания в идните шест месеца. Предвид че хората в трудоспособна възраст в страната са около 4 милиона души, това означава, че около 22 000 души искат да намерят работа във Великобритания. Румънският посланик в Лондон Йон Джинга заяви, че изследването показва, че "Великобритания не е предпочитаната дестинация от румънците, търсещи работа".

Изследването "напълно потвърждава думите на премиера, на външния министър на Румъния и моите собствени думи, че Великобритания не е любимата дестинация на румънците, търсещи работа. Броят на румънците, които евентуално биха избрали Великобритания в бъдеще, е между 15 000 и 20 000 души. Но дори тази цифра би могла да бъде променена от някои други фактори като необходимостта от познания по чужд език, ясни възможности за намиране на работа, финансови ресурси за наемане на жилище или готовност за раздяла с приятелите и средата, в която си израснал. Истинската полза от премахването на ограниченията ще бъде за румънците, които вече живеят във Великобритания, тъй като те вече няма да се чувстват като европейци втора класа и няма да стават жертва на дискриминация", заяви посланикът.

Данните от румънското изследване обаче бяха опровергани от британската организация Мигрейшън уоч, която прогнозира, че около 50 000 души от България и Румъния ще пристигат всяка година във Великобритания в следващите пет години, когато ограниченията бъдат премахнати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com