20 щата в САЩ биха забранили абортите

5321
20 щата в САЩ биха забранили абортите

Губернаторът на консервативния щат Северна Дакота подписа във вторник най-ограничителния в САЩ закон за забрана на абортите. Въпреки почти никаквата вероятност да оцелее пред съда, актът демонстрира решимостта на местните консерватори да оспорят федералната защита на правото на доброволно прекъсване на бременността, предаде БГНЕС.

Законът, утвърден от републиканския губернатор Джак Далримпъл /Jack Dalrymple/, забранява абортите след започването на сърдечна дейност на плода, около шест седмици след зачеването - в момент, когато много жени не знаят още, че са бременни.

Не се прави изключение за случаи на изнасилване, кръвосмешение или дори в случай на опасност за здравето на майката.

Мярката е директно предизвикателство към историческото решение на Върховния съд през 1973 г. в делото "Роу срещу Уейд", когато легализира абортите, докато плода стане "жизнеспособен". Днес много страни ограничават този срок до 20 или 24 седмици.

Самият губернатор предположи, че е много вероятно законът, който току-що е подписан, да бъде отменен.

"Въпреки че вероятността, тази мярка да оцелее в съдебни производства, остава под въпрос, този закон е не по-малко легитимен опит, но местния парламент да се открият границите на закона "Роу срещу Уейд", каза той в изявление.

Предимно селския щат, контролиран от републиканците, има само една клиника за аборти, но противниците на преждевременното прекъсване на бременността искат закриването й.

Вторият закон, подписан от губернатора във вторник, въвежда ново изискване за лекарите, извършващи аборти - те сега трябва да са свързана с болницата, което издига нови ограничения за медиците, извършващи абортите. Джак Далримпъл призна и за този закон, че вероятно ще бъде отменен.

Третата мярка, подписана във вторник забранява абортите, извършени с генетични цели или с цел да се избере пола на детето.

Няколко щата, като южният Арканзас, наскоро приеха рестриктивни закони за аборта. Други щати ще го последват през следващите месеци с надеждата, че Върховният съд ще се възползва от тези случаи и ще преразгледа решението си от 1973 г.

Защитниците на правото на аборт заявиха увереността си, че тези усилия ще бъдат обявени за невалидни от съда.

"Тази серия от закони не издържа на конституционен контрол", отговори Сара Стюз, президентка на асоциация за семейно планиране в трите щата, включително Северна Дакота. "Но поради презрението на длъжностни лица от Северна Дакота към здравето на жените, щатът ще понесе месеци и години /съдебни/ процедури на стойност стотици хиляди долари на данъкоплатците".

Местните власти наскоро гласуваха и референдум през ноември 2014 г., за да се постигне "пълна защита на плода" още от момента на зачатието. Това би имало последствия дори за контрацепцията.

Според Guttmacher Institute, 20 от 50-те щата, ще забранят абортите напълно или частично, ако Върховният съд отмени дефиницията за началото на жизнеспособността на човешкия зародиш. Но през октомври 2012 г. съдът отказа да разгледа делото по случай от щата Оклахома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com