Америка обмисля бомбардировки в Мали

6062
Америка обмисля бомбардировки в Мали

Американските власти започнаха да обмислят евентуални бомбардировки с безпилотни самолети в северната част на Мали срещу Ал Кайда в ислямски Магреб, твърди в-к "Вашингтон Пост".

Вестникът уверява, че главният съветник на президента Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренан прави преценка на ситуацията в региона в сътрудничество с Държавния департамент и Пентагона, и разглежда възможността от американска намеса в борбата срещу екстремистките групировки.

Проучва се и използването на безпилотни самолети от САЩ, което вече е факт в страни като Пакистан, Йемен и Сомалия, посочва изданието, като цитира високопоставени американски представители, пожелали анонимност.

Запитан от АФП, говорител на Белия дом не опроверга вестта за провеждането на заседания, специално посветени на Мали и Ал Кайда в ислямски Магреб, но отказа да навлезе в подробности.

"Не трябва да изненадва фактът, че Белият дом организира заседания по редица въпроси, сред които и проблеми на антитероризма. Президентът ясно изложи целта си да разруши мрежата на Ал Кайда и ние работим по тази цел всеки ден", обясни говорител на Съвета за национална сигурност.

Според говорителя на Пентагона Джордж Литъл, САЩ "не предвиждат на този стадий едностранни военни операции в Мали и региона".

В понеделник високопоставен представител на американската дипломация заяви, че САЩ били готови да подкрепят "добре подготвена" въоръжена интервенция, водена от африкански страни в северната част на Мали, за да бъдат изтласкани оттам ислямистките бунтовници, свързани с Ал Кайда.

Малийският премиер Шейх Модибо Диара призова в събота западните страни и на първо място Франция, да се намесят в северната част на Мали, като изпратят самолети и специални части.

Американската армия се съсредоточава преди всичко върху обучението и засилването на възможностите на страните и организациите от региона като Икономическата общност на западноафриканските държави, уточни Джордж Литъл.

Впрочем, нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември отново привлече вниманието на САЩ към Ал Кайда в ислямски Магреб, заподозряна, че е свързана с атентата, потвърдиха други двама високопоставени американски представители.

"Явно, има повишаване на интереса към Ал Кайда в ислямски Магреб след атаката", по време на която бяха убити американският посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, посочи един от представителите, пожелал анонимност. Разследването се фокусира върху "екстремистките групировки в района на Бенгази, както и върху Ал Кайда в ислямски Магреб", добави той.

Редактор: Георги Иванов

Президентът на Мали призова африканските страни за помощ

Временният президент на Мали Дионкунда Траоре формално призова западноафриканските сили да се намесят, за да пропъдят ислямистите от се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com