Акули изяли 56 плажуващи в бразилския Ресифе

39142
Акули изяли 56 плажуващи в бразилския Ресифе

Ресифе е един от най-известните курорти в Бразилия, но репутацията му страда след серия нападения от акули. Жертва на акулите са станали 56 души за 20 години. Миналия месец плувец загина след атака на акула, съобщава АФП. Унищожаването на естественото местообитание на акулите ги кара да се приближават все повече към брега в търсене на храна, предаде БЛИЦ.
Чарлз редовно е яхал вълните на тези прекрасни плажове в Ресифе в Североизточна Бразилия. Сърфирането обаче за него приключило през 1999 г., когато изгубил и двете си ръце при нападение от акула. Той бил на дъската си само на няколко метра от брега. Чарлс Хейтор Барбоса Пирес разказва: “Когато осъзнах, че е захапала крака ми, се опитах да се защитя, ударих я, но тя отхапа и двете ми ръце.”

Чарлс е един от 50-те сърфисти и плувци, които са станали жертва на нападения на акули в Ресифе от 1990 г. насам, една трета от тях са починали от раните си. Плажът е осеян с предупреждения за акули, но това не пречи на хората да влизат във водата. “Вижте, ако има акула тук днес, някой ще бъде нападнат,” казва той.

Спешните служби в Ресифе също са част от усилията на града да намалят атаките – когато влизат в морето за спасителна операция, никога не отиват без специална защита от акули.

Андре Ферас: “Слага се ето така. Когато влезем във водата, поставяме системата на място. Включваме я и тя създава електромагнитна вълна, която оформя защитна зона – акулите усещат вълната и бягат от нея. Ресифе винаги е бил защитен от кораловите си рифове, но индустриалното замърсяване от растящия град е разрушило естествената бариера, а с нея и естественото местообитание на акулите. Боклукът, изхвърлян в морето, ги привлича по-близо до брега. Местните власти инвестират в обучението, за да се опитат да намалят рисковете.

Александър Карвальо, председател на Океанографския институт в Ресифе обяснява: “Единственото решение е превенцията – един от приоритетите ни като еколози е да развенчаем мита на негативния образ на акулите и да покажем на хората, че тази риба е много важна за запазването на нашата морска екосистема.”

Бразилия сваля "Невинността на мюсюлманите" от YouTube

Съд в бразилския град Сао Паоло разпореди сайтът за видеообмен YouTube да свали провокационния филм "Невинността на мюсюлманите", кой...

Тези усилия явно дават резултат – от 2001 г. насам броят на нападенията е намалял три пъти.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com