Американското разузнаване иска бъдещо ангажиране на Запада за Косово

4440
Американското разузнаване иска бъдещо ангажиране на Запада за Косово

Нестабилността в северната част на Косово и липсата на напредък в диалога между Белград и Прищина ще бъдат източник на напрежение през 2012 г., поради което ще бъде необходимо дипломатическо ангажиране на Запада. Това се посочва в доклад на американска разузнавателна служба, цитиран от Бета.

В доклада на Дирекцията за национално разузнаване на САЩ се казва, че дълбоките етнически и политически разделения в Западните Балкани представляват предизвикателство за стабилността в Европа през 2012 г. Продължаването на нестабилността в Косово, особено в северната му част, където сърбите са мнозинство, и липсата на напредък в диалога между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС, остават източник на напрежение, поради което е необходимо Западът да се ангажира дипломатически и в областта на сигурността.

Косово прие резолюция за прекратяване на контролираната независимост

Косовският парламент прие резолюция за прекратяване на контролираната независимост, пише днес сръбският вестник "Блиц". Резолюцията е ...

В документа, подписан от директора на Дирекцията за национално разузнаване Джеймс Клапър, пише още, че Косово през 2012 г. ще бъде крехка държава, макар да е било признато от повече от 80 страни, сред които 22 от 27 членки на Европейския съюз.

Междуетническото напрежение и нефункциониращите държавни структури застрашават също стабилността в Босна и Херцеговина, се казва още в доклада. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com