Арестуваха двама, искали да запалят джамия във Великобритания

4263
Арестуваха двама, искали да запалят джамия във Великобритания

В източния английски град Гримсби са задържани двама души, които са обвинени, че са искали да подпалят джамия, пълна с вярващи. Това съобщават британските медии, които уточняват, че опитът за нападение се е състоял късно снощи, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал след като в джамията, където се намира и ислямски обществен център, е приключила молитвата. Вътре е имало имам и вярващи. По сградата са били хвърлени няколко бутилки със запалителна смес. Едната от тях се е разбила и се е запалила пред главната врата на джамията, втората – край аварийния изход, третата – около контейнерите с боклук. Имамът и вярващите са потушили пожара с пожарогасители. В резултат на инцидента няма пострадали, на сградата са причинени незначителни щети.

Двамата младежи, заподозрени за предизвикването на палежа, са задържани, но след това са освободени под гаранция. Местната полиция съобщи, че в последно време в социалните мрежи се появяват призиви за нападения над джамии. Органите на реда предупредиха, че тези съобщения се проследяват и вероятните нападения на екстремистите ще бъдат пресичани.

Британските наблюдатели отбелязват, че броят на враждебните действия срещу мюсюлмански култови здания са нараснали след жестокото убийство на британски военен миналата сряда в югозападен Лондон. Той беше наръган брутално с хладно оръжие от двама души, за които се смята, че са ислямисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com