Асад: Само избори ще решат моето бъдеще

6694
Асад: Само избори ще решат моето бъдеще

Сирийският президент Башар Асад заяви, че "само урните" могат да решат неговото бъдеще, и предупреди за опасност от продължителен конфликт с бунтовниците, предаде БГНЕС.

Асад направи това изявление в интервю за руската телевизия РТ, чиято транскрипция е публикувана днес.

Отстраняването или оставането на президента "може да бъде решено само чрез урните", заявява Асад, добавяйки, че става въпрос за "народна тема".

"Не става въпрос за това, което се говори, а за това, което можем да направим чрез урните, и именно - урните ще решат чисто и просто който и да е президент дали да остане, или да си отиде", подчертава Асад, който говори на английски.

В интервюто, взето в Дамаск от кореспондентката на телевизия Раша Тудей, той казва също така, че Сирия не е в "гражданска война", а е изправена пред конфликт с бунтовниците, който може да се окаже "продължителен", ако те продължат да получават помощ от чужбина.

"Това не е гражданска война. Става дума за тероризъм и за подкрепа от чужбина на терористите за дестабилизиране на Сирия. Това е наша война", подчертава сирийският президент.

Асад отрече неговият режим да е извършвал военни престъпления в рамките на конфликта с бунтовниците. Той заяви, че армията се бори с тероризма.

Асад: Оставам в Сирия докрай

Сирийският президент Башар Асад отправи предупреждение срещу всякаква чуждестранна намеса в Сирия, като заяви, че подобно действие би и...

„Ние се борим срещу тероризма. Ние следваме нашата конституция, като защитаваме сирийския народ”, заяви Асад в отговор на въпроса дали сирийските правителствени сили извършват военни престъпления.

Съветът на ООН по правата на човека създаде комисия, в чийто състав влиза прокурорът Карла дел Понте, която ще разследва нарушенията на човешките права в Сирия, извършени от всички страни на конфликта. Предстои комисията тепърва да получи достъп до страната.

Асад защити сирийската армия, като заяви: „Ако армията извършва престъпления срещу собствения си народ, това ще e лишено от логика, тъй като сирийската армия е съставена от сирийския народ.” Той посочи още, че армията не би устояла 20 месеца в тези трудни обстоятелства, без да има подкрепата на обществеността в страната.

Президентът на Сирия обвини бунтовниците в извършването на военни престъпления, цитирайки доклади на „Амнести интернешънъл” и „Хюмън райтс уоч”, които посочват, че са открити доказателства за военни престъпления, извършвани от неговите опоненти.

Червеният кръст не може да се справи с хуманитарната криза в Сирия

Хуманитарната ситуация в Сирия е толкова лоша, че Червеният кръст едва се справя. Това каза директорът на международната хуманитарна аг...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com