Безмълвен и неподвижен младеж - новият символ на турския протест

7608
Безмълвен и неподвижен младеж - новият символ на турския протест

След действията на един човек в Истанбул, който застана безмълвен и неподвижен на площад „Таксим” в знак на протест срещу бруталните действия на властите в парка „Гези”, и след подобна прояви и в столицата Анкара, тази инициатива се поде и в третия по големина град в страната - Измир. Това предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Младежът остана няколко часа на почти безлюдния площад в тази поза, без да предприема никакви действия. Накрая полицаи дойдоха и обискираха младежа и чантата му, но не намериха нищо съмнително.

Подслушване на път да взриви отношенията на Анкара с Лондон

Изнесената от вестник „Гардиън” информация, че британското разузнаване е подслушвало делегациите, участващи в срещата на Гр...

После стотина души се събраха около младежа и започнаха да стоят без да се движат и да говорят. Полицията обаче се намеси и разпръсна групата.

Младежът се казва Ердем Гюндюз. В продължение на един месец всяка вечер той ще идва на "Таксим" и ще провежда протеста си в знак на солидарност с демонстрантите.

Голям брой протестиращи в град Измир на площад „Гюндоуду” застанаха на едно място без да помръдват и без да говорят. По този начин те изразиха подкрепата си за Ердем Гюндюз. „Стоящите на едно място хора” в Измир на площад „Гюндоуду” не отговаряха дори и на въпросите на останалите протестиращи, а броят им се увеличаваше с всеки изминал час, посочва ДХА.

Турските жени също поеха новата форма на протест „стоене на едно място”, предаде телевизионният канал NTV. След като Ердем и други протестиращи бяха изведени от площада, три жени заеха техните места и останаха там чак до зазоряване. Междувременно едната от тях, облечена в бели дрехи, припадна. Останалите протестиращи незабавно й оказаха помощ, свестиха я с вода и я откараха с такси в най-близката болница, посочва NTV.

САЩ отричат връзка с протестите в Турция

Вашингтон отрича каквато и да е било връзка на американски организации или граждани с антиправителствените протести, които разтърсва...

Снимка: theweek.co.uk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com