Борис Тадич подаде оставка

4496
Борис Тадич подаде оставка

Сръбският президент Борис Тадич съобщи, че подава оставка девет месеца преди края на мандата си. Решението му трябва да позволи провеждането на парламентарни и президентски избори на 6 май, съобщи Сръбската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

До тогава изпълняващ длъжността президент ще бъде председателят на парламента Славица Джукич-Деянович.

"Реших да съкратя мандата си, за да позволя провеждането на президентски избори на 6 май и ще бъда кандидат", заяви Тадич. "Тези избори ще дадат възможност на гражданите да изберат пътя, по който искат да тръгнат. Аз предлагам този на европейската интеграция и запазването на териториалната цялост на страната", допълни сръбският президент.

Първоначално за 6 май бяха насрочени местни и парламентарни избори, но политиците и местните медии намекваха през последните дни, че може да се стигне до подобно решение на Тадич. Сега председателят на парламента трябва да потвърди провеждането на президентските избори в същия ден.

Според сръбския вестник ”Политика” основните кандидати за президентското кресло са Тадич и лидерът на опозиционната Сръбска прогресивна партия Томислав Николич. На президентските избори ще се явят и лидерът на Социалистическата партия Ивица Дачич, Александър Мартинович от Радикалната партия и Ищван Пастор от Съюза на унгарците от Войводина.

Сръбското МВР: Готвеше се покушение срещу Тадич

Сръбският вестник Blic оповести за подготвяно покушение срещу президента на страната Борис Тадич и някои високопоставени лица. Споре...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com