Брайвик планирал самоубийствен атентат от 2006 г.

3771
Брайвик планирал самоубийствен атентат от 2006 г.
Той заяви пред съда, че не е смятал, че ще стигне жив до остров Ютьоя

Десният екстремист Андерш Брайвик заяви на делото срещу него, че е планирал самоубийствен атентат от 2006 г. насам. Брайвик, който уби 77 души при две атаки в Норвегия, добави, че се е присъединил към оръжеен клуб като част от подготовката за атаките.

Кореспондент на Би Би Си разказа, че Брайвик този път се е държал различно за разлика от предишната си избухливост. Той е отговарял на повечето зададени въпроси и е изглеждал спокоен.

Брайвик поиска да бъде оправдан или да бъде осъден на смърт

Крайнодесният норвежки екстремист Андерш Беринг Брайвик, който е обвинен за убийствата на 77 души през миналия юли, заяви пред съда в О...

Брайвик разказа, че е играел на компютърни игри, за да упражни различни сценарии преди да взриви района на правителствена сграда в Осло, убивайки осем души и ранявайки 209 души.

„Насилието е единственият инструмент за постигане на цел”, заяви Брайвик пред съда.

Брайвик твърди, че бил опитал „всички други алтернативи”, но „националните консерватори” по думите му били цензурирани от европейските и норвежки медии.

Той добави, че е оценявал шанса си за оцеляване при атаките на 5 %. Брайвик заяви, че след експлозията в центъра на Осло не е смятал, че ще стигне жив до остров Ютьоя.

По думите на Брайвик той е бил готов да срещне въоръжени полицаи и да им окаже съпротива. За негова изненада никой не го е спрял и той с лекота е стигнал до остров Ютьоя, където застреля 69 души в младежки лагер.

Брайвик: Отново бих извършил атаките!

Пак бих го извършил. Извърших най-зрелищната и красива атака в Европа от Втората световна война насам. Това обясни Андерш Брайвик в р...

Екстремистът е планирал да взриви три коли-бомби преди да открие стрелба в центъра на Осло.

„Планът беше да се взривят три коли-бомби, а след това да открия стрелба”, каза Брайвик по време на четвъртия ден от съдебния процес, който се води срещу него. Подсъдимият описа първоначалния си план като „много голяма операция”.

Брайвик направи признания за убийствата, но отказва да поеме наказателна отговорност, твърдейки, че е защитавал Европа и Норвегия от мултикултурализма.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Брайвик е планирал касапница на медийна конференция

Обвиненият в тероризъм норвежец Андерш Беринг Брайвик призна в днешните си показания пред съда, че стрелбата на о. Ютьоя, където бяха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com