Бразилия създава зона за свободна търговия в Куба

9406
Бразилия създава зона за свободна търговия в Куба

Куба даде гласност на плановете за изграждане на първата зона за свободна търговия на Острова на свободата. Проектът е на стойност 900 млн. долара, като основното финансиране ще дойде от Бразилия, предаде БГНЕС.

Специалната зона за развитие ще е с център пристанището Мариел, близо до столицата Хавана. Плановете са там да се произвеждат стоки както за износ, така и за вътрешно потребление. Освен това пристанищното съоръжение ще бъде преустроено така, че да поема морския трафик, който сега преминава основно през Хавана.

Във вторник в кубинския държавен вестник бяха публикувани детайли за правилата, които ще важат за дейността в зоната. Мултинационалната бразилска компания Одебрехт ще разработи и осъществи инфраструктурата на проекта, като Бразилия осигурява финансиране от 640 млн. долара, останалите 260 милиона ще бъдат от Хавана.

Президентът на страната Раул Кастро предприе стъпки за модернизиране на някои елементи от икономиката като разрешаване на самонаемането, но държавата остава основен играч на стопанския пазар. Не е ясно кога ще започне производствената дейност в новата зона за свободна търговия, но някои операции в пристанищната й част ще стартират до края на април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com