Честваме с македонците 110 години от Илинденското въстание

5346
Честваме с македонците 110 години от Илинденското въстание

С над 20 основни събития и много съпътстващи ще бъдат отбелязани до края на годината 120-годишнината от учредяването на БМОРК и 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Това бе съобщено днес по време на нарочна пресконференция на създадения организационнен комитет БМОРК 2013 – Илинден-Преображение (Българо-Македоно-Одрински Революционен Комитет).

По време на пресконференцията бяха представени детайли от разработената подробна програма по честванията. Събитията ще обхванат територията от двете страни на границата между България и Македония. Според организаторите тези събития и думите, свързани с историята, ще рушат политическите стени, издигнати между нас през годините.

Академиите на науките на България и Македония отварят архивите си

В Българската академия на науките се проведе среща между Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и Председателя на Македонската ...

В пресконференцията участваха Мирослав Ризински – член на УС на БККС и съпредседател на Комитета, Владо Тодоров – член на ВМРО и съпредседател на Комитета, Михаил Развигоров – икономически отговорник на Комитета, Ваня Стоянова – преподавател от Тракийския институт и доц. Александър Гребенаров – от Македонски научен институт. Всеки от присъстващите представи детайли от намеренията и приноса на организацията, която представлява, в предстоящите събития.

Съпътстваща програма с изяви от двете страни на границите ще има освен за България и Македония, и за съседна Гърция. Организаторите обявиха, че вече работи сайт www.bmork.org , където интересуващите се ще намерят детайлна информация за предстоящите събития.

Интересен похват за финансиране на програмата, заимстван от историята, ще бъде приложен за отбелязване на годишнините. Изработени са паметни книги, предназначени за юридически и физически лица, те се комплектоват заедно с договори за дарение и могат да се получат във всеки от офисите на организациите, включени в реализация на програмата. Книгите са „платинени”, „златни”, „сребърни”, „бронзови” и са с номинал съответно от 500, 100, 50 и 20 лева, предаде БЛИЦ.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 2 август в Благоевград, където ще има тържествена заря-проверка. На 17 и 18 август ще се проведе традиционния събор на Петрова нива.

Известни личности подкрепят преговорите за еврочленство на Македония

Десетки известни български учени, политици и общественици подписаха призив за подкрепа на започването на преговори за членство на Реп...

Честванията от македонска страна включват събор в Смилево на 20 юли и възстановяване на паметника на Тодор Александров и Мише Развигоров в Щип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com