Дачич не изключва референдум за споразумението с Косово

3932
Дачич не изключва референдум за споразумението с Косово

Сръбският премиер Ивица Дачич изрази готовност неговият кабинет да организира референдум за постигнатото в Брюксел споразумение с властите в Косово, предаде БГНЕС.

Ние имаме готовност да организираме референдум по този въпрос, но в такъв случай всички ще трябва да изпълнят резултатите от това допитване, каза Дачич по време на визитата си в Ниш. "Решението ни да приемем споразумението от Брюксел бе от изключителна важност за цяла Сърбия, не само за сърбите от Северно Косово", каза още той. Ивица Дачич съобщи, че във вторник ще има нови преговори с представителите на сърбите от Косово. Според него постигнатото споразумение не е окончателно, а временно.

Сръбският вицепремиер Александър Вучич каза, че ако във вторник косовските сърби поискат референдум тогава той ще бъде организиран в рамките на 15 дни. "Правителството може и да падне, но договорът няма да бъде анулиран. Решението от Брюксел е единственото правилно, което гарантира бъдещето на Сърбия", каза Вучич след среща с представители на косовските сърби в Белград.

БГНЕС припомня, че на срещата с Ивица Дачич и Алексанъдр Вучич косовските сърби обявиха, че споразумението от Брюксел за тях е неприемливо и че те няма да участват в неговото изпълнение. Според тях по този въпрос трябва да бъде организиран референдум и народът да каже какво мисли за него. Според тях на практика властите в Белград признават независимостта на Косово.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес близо 100 държави по света признаха независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com