Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

13 май 2024, 21:16 часа

Лечебните свойства на тази билка са познати още от древността. Младата коприва съдържа много полезни вещества: каротин и каротеноиди (повече отколкото в морковите), витамини (особено високо съдържание на витамин С, витамини В и К), хлорофил, танини, флавоноиди, фитонциди, органични киселини. Богата на минерали, съдържа желязо, манган, сяра, мед, силиций, бор, никел, титан, калий и калций.

Полезни свойства на копривата 

"Копривата се бере през май - началото на юни. Набрана в началото на май тя е най-полезна. Младото растение има по-меки листа и стъбла, съдържа максимум полезни вещества (височина е около 30-50 см, в зависимост от сорта). Копривата има жлъчегонно, диуретично, отхрачващо, кръвоспиращо и тонизиращо действие. Тя може да е от полза за бъбреците, черния дроб и сърцето. Намалява възпалителните процеси", казва руският лекар д-р Татяна Пономарева.

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

"Отварата от коприва помага за възстановяване на нивата на хемоглобина: и както показва статистиката, жените са по-склонни да страдат от желязодефицитна анемия. Копривата помага за намаляване на симптомите на менопаузата: ежедневният прием на отвара намалява изпотяването и намалява броя и силата на горещите вълни", допълва специалистът.

Поради съдържанието на фитонциди, чаят с това растение може да намали скоростта на възпроизвеждане на патогенни бактерии. Този чай има положителен ефект върху работата на всички вътрешни органи.

"Спазването на балансирана диета в комбимация с консумацията на инфузия от коприва, помага да се отървете от наднорменото тегло. Разбира се, физическата активност и калорийният дефицит са важни, но чаят помага този процес да се случи много по-бързо", казва специалистът.

Копривата намалява възпалителните процеси в организма. Това свойство е полезно при артрит, подагра и други възпалителни състояния.

Копривата може да намали тежестта на симптомите на алергия като кихане, сърбеж и запушен нос.

Това лечебно растение е богат източник на антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждане, причинено от свободните радикали и оксидативен стрес.

Въпреки факта, че копривата сгъстява кръвта, тя също така я възстановява добре: това от своя страна помага на различни органи да се справят с ефектите на токсините, тъй като тази билка пречиства кръвта. Например, копривата ще бъде отлично допълнение към лечението на чернодробни заболявания, които не са в остър стадий. Растението ще помогне и на тези, които често се разболяват от ARVI или грип. Копривата, благодарение на отхрачващия си ефект, помага за справяне с храчки и кашлица.

"Копривата влиза в много народни рецепти. И въпреки че научната медицина не винаги е на страната на традиционната, лекарите не оспорват ползите от копривата за организма", обяснява терапевтът и гастроентеролог Александра Яковлева.

"Като отвара може да се използва при заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт, анемия и метаболитни нарушения. Копривата има кръвоспиращо свойство, например при рани или порязвания", допълва експертът.

Въпреки че копривата има много полезни свойства, тя има и странични ефекти. Особено ако го използвате в неограничени количества.

Някои хора може да са алергични към коприва и да изпитат симптоми като сърбеж и подуване.

Копривата може да попречи на действието на някои лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет. Ако приемате някакви лекарства, е необходима консултация с лекар преди да използвате продукти от коприва.

Билката, която е най-добрият тор за доматите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното вече лечение! Преди прием на билки задължително се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес