Денят на влюбените си пробива път в ислямски Иран

6137
Денят на влюбените си пробива път в ислямски Иран

Иран може да отхвърля западните влияния, но Свети Валентин е все по-чест феномен, благодарение на романтично настроените млади хора от високите класи в иранското общество. Въпреки че управляващите духовници и твърди политици водят кампания срещу това, което наричат „упадъчен” внос на култура, католическият празник до момента оцелява.

Част от причините може да е големият брой на младежи, като 60 % от 75-милионното население на страната са под 30 години. Всеки трети иранец е на възраст от 15 до 30 години.

Св. Валенитин в различните култури

Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култур...

Много младежи същевременно не са женени, а при забранените от суровите закони на страната клубове, барове и смесени заведения, Св. Валентин става все по-голяма възможност за флиртуване. Същевременно неговата търговска цена е силно приветствана от иранските търговци.

Няколко магазинери в Техеран съобщиха пред АФП, че букетите, сантиментални картички с английската дума „love”, шоколади, парфюми и дори плюшени мечета са силно търсени в последните години. Анонимен собственик на италиански ресторант съобщи, че местата му са отдавна резервирани за празника от влюбени двойки.

24-годишната Елмира, която е архитект, и която отказа да назове фамилията си, заяви, че повечето от участниците в романтичния ритуал са млади хора от средните и висшите слоеве на иранското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com