Десетки деца очакват да бъдат разстреляни в Йемен

8533
Десетки деца очакват да бъдат разстреляни в Йемен

В Йемен десетки непълнолетни правонарушители са заплашени от смъртно наказание, което напълно противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето. Последната жертва бе 15-годишното момиче Хинд ал Барти, която бе убита на 3 декември.

Председателят на Комитета на ООН по правата на човека Жан Зерматен смята, че най-строгата мярка за наказание е сериозно нарушение на ангажиментите, поети от Йемен през 2005 и 2009 г., когато правителството обеща да отмени смъртното наказание, мъченията и другите нечовешки или унижаващи достойнството форми на отношение с правонарушителите, които нямат навършени 18 г., съобщава МИГ нюз

Ал Кайда се изтегля от Южен Йемен

Бойци от Ал Кайда са се изтеглили от южния йеменски град Джаар заради мощната офанзива на армията, целяща да си възвърне контрола над з...

“За нас е важен моментът на извършването на правонарушението, а не момента на произнасянето на присъдата. По наши данни, от 2006 до 2010 г. в Йемен са били убити 14 деца. При това през 2005 г. Йемен се отчете пред Комитета и ние препоръчахме смъртните присъди да бъдат отменени и да се наложи мораториум на смъртната присъда. Не зная защо тази порочна практика продължава, след като властите в Йемен обещаха на Съвета на ООН по правата на човека да изпълнят нашите препоръки”, каза Зерматен, цитиран от БЛИЦ.

Зерматен съобщи още, че в момента в смъртните камери в Йемен се намират 21 правонарушители, които не са били навършили 18 г. по време на извършването на престъплението. При това други 186 младежи също са заплашени от разстрел.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com