Един от най-големите нацистки военнопрестъпници почина

18352
Един от най-големите нацистки военнопрестъпници почина

98-годишният унгарец Ласло Чатари, който оглавяваше списъка на центъра "Симон Визентал" на предполагаемите нацистки военнопрестъпници, почина в болница, съобщи адвокатът му, предаде БГНЕС.

"Той почина в събота сутринта, беше лекуван от известно време, но се разболя от пневмония, от която почина", заяви адвокатът му Габор Хорват. Смята се, че Чатари активно е участвал в депортирането на хиляди евреи в лагери на смъртта по време на Втората световна война от град в днешна Словакия.

След като бил осъден на смърт задочно през 1948 г., Чатари успял да се добере до Канада, където живял и работил като търговец на картини преди да му отнемат гражданството през 90-те години на миналия век. Той се завърна в Унгария, където живееше, докато прокурорите започнаха разследване срещу него в края на 2011 година въз основа на информация от центъра "Симон Визентал".

През юни прокуратурата предяви обвинение срещу него, като съобщи, че той е участвал активно и е подпомагал депортиранията през 1944 г. на евреи от гето в град Каса, известен днес като Кошице. Бившият служител на полицията "редовно биел интернираните евреи с голи ръце и ги налагал с камшик без конкретни причини, независимо от пола, възрастта или здравето им", съобщи прокуратурата.

На съдебно заседание при закрити врата в Будапеща Чатари отрече всички обвинения. Оттогава той се намираше под домашен арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com