Експерти: Египет е плодотворна почва за новото поколение на Ал Кайда

19736
Експерти: Египет е плодотворна почва за новото поколение на Ал Кайда

На снимката: Осама Бин Ладен (вляво) и Айман ал Заухири (вдясно)

Кървавите репресии срещу "Мюсюлманско братя" в Египет са манна небесна за "Ал Кайда", която може да се възползва от тях, за да спечели нови поддръжници и да открие нов фронт в Близкия изток, смятат наблюдатели.

Благодарение на растящия брой убити и ранени групировката може да създаде ново поколение убедени активисти, които слушат речите на новия си лидер - египтянина Айман ал Зауахири, заклеймяващ демократичните средства и зовящ за въоръжена борба.

"Може да се опасяваме, че потапянето в кръв на мирните демонстрации е в състояние да доведе до насилие на ислямисткото малцинство, което е убедено в безсмислието на политичния процес", заяви пред АФП професор Жан-Пиер Филю, антор на книгата "Новият Близък изток", предаде БГНЕС. "Ще се получи така, че египетските военни насърчават тероризма, макар да твърдят, че се борят срещу него", добавя той.

ЕС спира военните доставки за Египет

Спират се всички доставки на снаряжение, което може да се използва срещу демонстранти в Египет. Това стана ясно след днешната среща на ...

В изказване, публикувано онлайн в джихадистки сайтове в началото на месеца, лидерът на "Ал Кайда", чийто брат беше арестуван в Кайро, се опита да убеди интернет потребителите, че сегашните репресии доказват, че изборният процес е химера и че само с джихад и въоръжена борба може да се стигне до създаването на истински ислямски режим. Брус Райдъл, бивш кадър на ЦРУ, заявява, че "според Зауахири египтяните трябва да следват пътя на Мохамед Ата, египтянинът, който оглави терористичната група, извършила атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., и да използват терор срещу близкия враг - египетската армия, и далечния враг Америка, която въоръжаваше и обучаваше египетските военни след смъртта на Ануар Садат.

"Именно в Египет се решава бъдещето на глобалния джихад. Ражда се бъдещото поколение на "Ал Кайда", добави Райдъл, който днес е влиятелен аналитик в групата за размисъл "Brookings Institution" във Вашингтон.

Вече се множат призивите към потенциалните джихадисти да обърнат поглед към Египет. На 5 юли стана известно за раждането на нова групировка, нарекла себе си "Ансар ал Шариа в Египет". Тя заяви, че "в Египет е обявена война срещу Исляма", и поиска от вярващите "да се готвят, като се снабдяват с оръжие и се обучават да боравят с него". В редица послания сомалийската ислямистка група "Шебаб" също призовава мюсюлманите в Египет, но и другаде "да грабнат оръжието". Във форума "Шумух ал Ислам" някой си Абу ал Хеир ал Филистини призовава "бързо да изпратим "Ал Кайда" в защита на нашите хора в Египет".

Според Ален Шуе, бивш началник в структурите на френското разузнаване, който е признат специалист по Близкия изток, перспективите са мрачни, защото "нито едната, нито другата страна са в състояние да водят преговори, те няма да направят никакви отстъпки, защото те са признак на слабост и ако едната страна го допусне, другата ще иска още повече". Подобно на много аналитици, Шуе прави паралел със събитие от 1992 г. в Алжир - тогава властите анулират изборите, които ислямистите са били на път да спечелят, макар да признава, че има и разлики между двата случая.

"Мюсюлманските братя" осъдиха ареста на лидера си

Египетското движение „Мюсюлмански братя" осъди ареста на своя лидер Мохамед Бади, съобщава Би Би Си. Говорител на движението зая...

"От техническа гледна точа методът е един и същ (властта е взета с военна сила), но народите не са едни и същи - в Алжир си съществуваше политическо насилие и тероризъм още от 1945 г., което не може да се каже за Египет", посочва бившият разузнавач.

На Синайския полуостров, който е слабо контролиран от египетските власти, привържениците на въоръжения джихадизъм може да намерят условия за създаване на нова база, смятат експертите. "Управлението на военната зона Синай от военни губернатори до голяма степен допринесе за проникването сред бедуинските племена на джихадистки мрежи, които днес заплашват както Египет, така и Израел", посочва Жан-Пиер Филю. "Освен това продължаващата блокада на Ивицата Газа подхранва мафиотската икономика и от това се възползват джихадистките мрежи и контрабандистите на оръжие. А кървавата баня, в която египетските военни потопиха своята страна, ще спомогне немалко за засилването на джихадистката опасност и то потенциално за целия регион", добавя той.

Брус Райдъл припомня, че "джихадистите вече си имат база в Синай, където десетки бивши затворници ислямисти са намерили убежище след революцията през 2011 година. За разлика от поречието и делтата на Нил Синай предлага многобройни скривалища, там бедуинското население изпитва дълбока враждебност към армията и властите в Кайро. Това е идеално място за атаки срещу Израел, още повече, че от две години насам районът се наводни с оръжия, дошли от Либия. Макар да звучи парадоксално обаче, главната салафистка партия в Египет "Ал Нур" подкрепи свалянето на Мохамд Морси от армията и нейните главни лидери пазят мълчание след кървавото разпръскване на привържениците на сваления президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com