Експертите на ООН подновиха работа в Дамаск

8079
Експертите на ООН подновиха работа в Дамаск

Експертите на ООН са се завърнали в предградията на Дамаск, станали обект на предполагаема атака с химически оръжия, и в момента извършват тестове на жертвите. Това съобщи лекар в контролирания от бойци на въоръжената опозиция град Муадимия, цитиран от Ройтерс.

„В момента съм с екипа, ние сме в джамията „Рауда” и те се срещат с ранените. Нашите лекари и инспекторите разговарят с пациентите и взимат проби от жертвите”, каза Абу Карам.

Проверяващите от ООН започват с тестовете за химическо оръжие в Сирия

Инспекторите на ООН се отправиха към мястото на предполагаемата химическа атака край Дамаск, приписвана на сирийския режим, където тр...

По-рано срещу инспекторите на ООН бе открита стрелба, в резултат на която нямаше ранени, но на единия от автомобилите бяха нанесени сериозни щети. От ООН съобщиха, че след като бъде осигурен нов автомобил, инспекторите ще се завърнат в района и ще започнат разследването.

Работещите в Сирия експерти от ООН нямат пълномощията да произнасят присъди относно това, кой е виновен или не в използването на химически оръжия, а това трябва да бъде решено от Съвета за сигурност на ООН, заяви по време на пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров, съобщава РИА Новости.

„Инспекторите, които в момента се намират в Сирия имат мандат да определят били ли са използвани химически отровни вещество, които са забранени от международните конвенции и какви са били тези вещества. В техния мандат не влиза да произнасят присъди относно това, кой е използвал тези вещества- правителството, или една от многобройните опозиционни групи”, заяви Лавров и подчерта, че да определи виновността на един или друг участник в конфликта може само Съветът за сигурност на ООН позовавайки се на проведено в Сирия професионално, обективно разследване , с оглед на всичката натрупана информация, включително тази информация, която се намира в интернет и другите средства за масово осведомяване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com