Как да предпазим електронната си кореспонденция от нежелано следене?

27412
Как да предпазим електронната си кореспонденция от нежелано следене?

В края на миналата седмица САЩ официално призна, че между 2008 и 2011 година Агенцията за национална сигурност (АНС) неправомерно и напълно незаконно е прихващала имейл кореспонденция по време на разследване на хора, заподозряни в тероризъм. Десетки хиляди лични имейли на американски граждани или чужденци намиращи се на американска територия са били достъпени в разрез с етиката и законодателството в САЩ.

Как можем да сме сигурни, че имейлите ни се четат само от нас и от изпращача? Можем ли да вярваме, че информацията ни е защитена и до нея нямат достъп трети лица? Ето и няколко съвета от ICN.BG какво да правим, за да е по-трудно някой да бърника из съобщения, които са конфиденциални.

56 хил. мейла годишно са следени от американските служби

56 хил. електронни пощи са били следени незаконно от Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) всяка година, показват декласифици...

След като скандалът в САЩ придоби популярност и широка гласност, множество потребители си зададоха въпроса доколко техните имейли са конфиденциални и дали сървърите, на които се съхраняват, не се прослушват и не са обект на следене? Решението на този казус е да съхранявате имейл и чат кореспонденцията си при локален доставчик или на ваши собствени сървъри.

За да гарантирате сигурността на имейл кореспонденцията, IT експертът в областта Борислав Бориславов дава следните съвети:

"На първо място се убедете, че всички имейли и съобщения, които изпращате се криптират. Криптирането на данните ги прави достъпни само за вас и отсрещната страна. В момента най-доброто решение са така наречените S/MIME сертификати, които осигуряват сигурност като удостоверяват реалния изпращач на писмата и имат възможност да криптират съдържанието на писмото, така, че дори и писмото да бъде прихванато съдържанието не може да се прочете, без публичния ключ. Цифровите подписи удостоверяват самоличността на изпращача, а криптирането предпазва съдържането.

Второто изключително важно условие е да знаете къде точно се съхраняват вашите писма или по-точно къде се намира сървъра, на който се пазят техните архиви.  За съжаление никой от нас не е сигурен къде се намират физически писмата ни в публичните пощенски услуги, дори и платените. А дали имейлите ни се четат и от конкретни служби, винаги ще бъде въпрос, който всеки си задава.  Препоръчвам да се убедите, че вашите имейли, чат хронология, файлове и контакти ще бъдат достъпни само за вас и няма да станат обект на незаконно подслушване и прихващане, било то от хакери или както в избухналия скандал - Агенцията за национална сигурност на САЩ или която и да е друга държава. Използването на професионална услуга в разработката, на която е залегнала на 100% сигурността гарантира неприкосновеност на данните и пълна конфиденциалност.

Сезираха ЕК за американската шпионска програма

Групата Г29 на европейските агенции за защита на данните е сезирала ЕК и е започнала независимо разследване на американската програма...

Винаги се стремете вашата информация да е на сървър под ваш контрол – ваш собствен или такъв на локален доставчик на хостинг услуги. А защо не и да използвате unified communication продукт с високо ниво на сигурност, който съхранява данните на сървър в България?”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии