Еквадор преразглежда молбата за убежище на Едуард Сноудън

4379
Еквадор преразглежда молбата за убежище на Едуард Сноудън

Еквадор е готов да разгледа молбата на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън за предоставяне на убежище отново, но засега решението на ситуацията се намира в ръцете на руските власти. Това заяви президентът Рафаел Корея в интервю по телевизията. 

"Не ние сме предизвикали тази ситуация. Сноудън се е свързал с основателя на Уикилийкс и Асандж го е посъветвал да помоли за убежище Еквадор. За да бъде разгледана молбата, той трябва да е на еквадорска територия. Ако Сноудън се окаже в Еквадор, властите на републиката ще постъпят, както в случая с Асандж: ще изслушат всички страни, ще претеглят аргументите и ще вземат суверенно решение. Сега решението се намира в ръцете на руските власти" – цитира АФП думите на президента Кореа. 

Сноудън може да се върне в САЩ при определени условия, смята баща му

Бащата на Едуард Сноудън заяви, че синът му, който в момента се намира в транзитната зона на московското летище „Шерметиево&rdquo...

За момента бившият анализатор на ЦРУ се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" след полет от Хонконг. 

Междувременно стана известно, че генералният консул на Еквадор в Лондон, който издаде пасаван на бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън не е съгласува въпроса с президента. Консулът е превишил правомощията си и ще бъде наказан, обяви държавният глава. Пасаванът позволява на притежателя му да пътува за Еквадор, за да получи политическо убежище, но след декларацията на Кореа документът няма реална сила. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com