ЕС отложи решенията за декември

6331
ЕС отложи решенията за декември

В сряда европейските лидери не успяха да се договорят за премахване на препятствията пред ефективната борба срещу укриването на доходи, но очакват до края на годината да постигнат частично облекчаване на банковата тайна.

След необичайно кратката среща 27-те страни не взеха конкретно решение, но изготвиха календар. Така на срещата на Г8, която ще се проведе в средата на юни, лидерите може да бъдат по-сплотени.

Все пак бе постигнат консенсус относно преразгледаната европейска директива за спестяванията, която трябва да разшири полето на приложение на автоматичния обмен на информация за спестовните влогове. „Съветът призовава за приемането на директивата преди края на годината”, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Това е голяма крачка напред”, подчерта германският канцлер Ангела Меркел. „От юни Европа ще започне действия, за да осигури автоматичната обмяна на информация”, добави и френският президент Франсоа Оланд, като увери, че каквото и да става директивата ще бъде приета до края на годината.

От 2008 година насам Австрия и Люксембург блокираха директивата, като искаха равнопоставеност със страни като Швейцария. В сряда обаче двете страни проявиха добра воля.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че за страната му най-важното е отварянето на преговори с трети страни като Швейцария, Лихтенщайн, Монако, Андора и Сан Марино.

Преговорите с петте страни не са предварително условие, заяви Юнкер, който припомни, че в началото на април страната му вече е приела автоматичната обмяна на информация относно някои банкови данни.

„Преговорите със страни като Швейцария ще започнат възможно най-скоро, за да се уверим, че тези държави ще продължат да прилагат мерки, подобни на тези, които са въведени в ЕС”, се казва в заключението на европейските лидери.

По отношение на другия обсъждан вчера въпрос, енергетиката, страните от ЕС изразиха волята си да обединят усилия за намаляване на разходите за енергия. „Можем да направим много, ако действаме заедно”, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

ЕС има тройна цел – да гарантира достъпни цени за клиентите, да намали разходите за вноса на енергия и да осигури устойчиво вътрешно производство. Съюзът обаче има и своите противоречия.

„Лидерите от ЕС искат повече Европа с малко пари. Трябва да обяснят как ще го направят”, коментира анонимен европейски източник.

АФП

ЕП: Македония е готова да започне преговори с ЕС

Докато Босна и Херцеговина е още далеч от изпълнението на условията за започване на процес за стабилност и асоцииране, Република Маке...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com