ЕС тества нов кризисен модел в Испания

5216
ЕС тества нов кризисен модел в Испания

Европейските лидери изпробват в Испания последната версия на своята стратегия за разрешаване на дълговата криза, като дадоха на премиера Мариано Рахой повече време да намали бюджетния дефицит в замяна на по-големи съкращения на публичните разходи.

В сряда Рахой обяви икономии в размер на 65 милиарда евро в рамките на усилията да постигне европейските бюджетни цели, след като по-рано получи още една година към крайния срок за намаляване на дефицита до 3% от БВП.

„Европейците се учат от миналите грешки. Пръчката е нужна, но морковът също е добър”, казва Кристиан Шулц, водещ икономист в „Беренберг банк” в Лондон.

Отстъпките на Европа към разбитата от рецесията Испания повишиха очакванията в Ирландия и Португалия, че те също може да получат повече време да овладеят своите бюджетни дефицити, след като упоритата тактика на Германия в случая с Гърция предизвика недоволство срещу политиката на икономии.

„Хората виждат, че мерките са сериозни. Не смятам, че това ще са последните мерки, които ще видим. Със сигурност Рахой все още не е показал всичко”, посочва Хавиер Мориляс, професор по международна икономика в университета „Сан Пабло” в Мадрид.

Бюджетният пакет на Рахой бе обявен, след като Испания финализира условията за получаването на спасителна помощ от 100 милиарда евро за своите банки. Условията позволяват на експерти от Международния валутен фонд (МВФ) да се намесват в процеса на реструктуриране на банковата система и внимателно да следят плановете за разходите.

Рахой иска и допълнителни съкращения от регионалните правителства, които контролират бюджетите за здравеопазване и образование.

С допълнителната година Испания има срок до 2014 година да намали своя дефицит до 3% от БВП. Европейските финансови министри се съгласиха да облекчат целта за дефицита за 2012 година до 6,3% от БВП вместо 5,3%. Въпреки това, министрите призоваха Испания за нови бюджетни съкращения.

Дори след отстъпките за времето, исканията на Европа в крайна сметка може да тласнат Испания още по-дълбоко в рецесията, подобно на Гърция, която е в рецесия от 2008 година. Испанската програма ще доведе фискалното затягане до около 65 милиарда евро през тази година след три предишни пакета с мерки за икономии, изчислява Шулц.

„Точно когато си помислиш, че здравият разум и прагматизмът се завръщат, европейските политици се връщат обратно към стария модел. Значителното фискално затягане е последното нещо, от което има нужда икономиката”, смята Дарио Пъркинс, икономист от „Ломбард стрийт рисърч” в Лондон.

Блумбърг

Испания вдига ДДС до 21%

Испанският премиер Мариано Рахой обяви нови мерки за ограничаване на разходите, предназначени да възстановят икономиката на страната....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com