Испания вдига ДДС до 21%

3121
Испания вдига ДДС до 21%

Испанският премиер Мариано Рахой обяви нови мерки за ограничаване на разходите, предназначени да възстановят икономиката на страната. Те включват реформа на администрацията, която трябва да спести 3,5 милиарда евро, и увеличаване на ДДС, предаде БГНЕС.

След като прие бюджета за 2012 г., предвиждащ строго ограничаване на разходите, Испания трябва да удвои усилията си за налагане на "допълнителни условия" в бюджетната област, подчерта Рахой пред депутатите, след като получи от Брюксел смекчаване на целта за ограничаване на дефицита.

Основната мярка в плана предвижда увеличаване на ДДС от 18% на 21%, съобщи Рахой, след като правителството дълго време отказваше да вземе подобно решение, искано от ЕК и МВФ. По-ниският ДДС върху някои продукти ще нарасне от 8% на 10%, допълни премиерът, а ДДС върху продуктите от първа необходимост, включващи основните храни, ще се запази на 4%.

Рахой обяви също така реформа на администрацията, която трябва да спести 3,5 милиарда евро. Тя предвижда намаляване на броя на държавните компании и съкращаване с 30% на броя на общинските съветници, заяви премиерът. Някои премии на държавните служители и на високопоставените представители на администрацията също ще бъдат намалени.

"Предвид извънредната икономическа ситуация" втората част от извънредната премия няма да бъде изплатена на държавните служители и на високопоставените представители на администрацията през 2012 г., заяви Рахой.

Условията бяха наложени на Испания от ЕК в замяна на облекчаване на целта за ограничаване на дефицита до 6,3% от БВП тази година, 4,5% през 2013 г. и 2,8% през 2014 г.

Редактор: Сияна Любомирова

30 млрд. евро за Испания от Еврозоната

Еврозоната има готовност да предложи на Испания първоначалната сума от 30 млрд. евро, за да помогне на закъсалите испански банки. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com