ЕС затяга контрола над рейтинговите агенции

3913
ЕС затяга контрола над рейтинговите агенции

Страните-членки на Европейския съюз се споразумяха за нови механизми за контрол над агенциите за кредитен рейтинг. Това ще се случи благодарение на проектозакон, който ще оспорва мнението на рейтинговите оценители, чиито „присъди” създават допълнителни главоболия на страните, затънали в блатото на икономическата криза, пише Новинар.

Съединени щати спасяват еврото

Европа може да заздрави валутния си съюз, като предостави на европейските политици правомощия да поемат контрола над фискалната полит...

Очаква се съгласуваните правила да се превърнат в европейски закон след приключване на преговорите с Европейския парламент.

Законът ще позволи да се търси съдебна отговорност от агенциите, при положение, че са констатирани грешки при оценяването на кредитоспособността. Все още обаче не е ясно по какъв начин ще се търси юридическа отговорност от агенциите.

Измененията трябва да ограничат риска от конфликт на интереси, както и да повишат нивото на прозрачността и конкуренцията в сектора.

Споразумението трябва да даде нов тласък при регулацията на работата на трите големи агенции „Фич”, „Мудис” и "Стандард енд пуърс”. Това означава, че агенциите ще трябва да преразглеждат рейтингите на всеки шест месеца, а не веднъж годишно, каквато е практиката досега.

Страх за спестяванията обхваща Европа

Гръцките граждани може и да са обзети от „голям страх, който е способен да се превърне в паника”, както по-рано заяви през...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com