Европа става все по-нетолерантна към малцинствата

6574
Европа става все по-нетолерантна към малцинствата

Европейските държави стават все по-нетолерантни към представителите на различните малцинства. Това посочва правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". От там отчитат, че в страни, като Гърция и Унгария, има значителен брой расисти, пише Новинар.

Също така в тези държави има негативно и грубо отношение към хората с различна сексуална ориентация, ромите, арабските имигранти и мюсюлманите, заподозрени, че се терористи.

Според правозащитниците негативната тенденция до голяма степен е провокирана от посредствените реакции на евроинституциите спрямо проявите на дискриминация и нетолерантност. Също така според "Хюман Райтс Уоч" на Стария континент се засилват крайнодесните настроения.


От там отчитат, че негативното отношение и дискриминацията спрямо малцинствата се дължи и на лошото лидерство на правителствата в ЕС. В доклада на организацията са споменати 9 държави, в които се приемат крайнодесни решения спрямо човешките права. Това са Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полша, Унгария, Холандия и Франция.
В анализа на организацията е отбелязано и ескпулсирането на роми от Франция и Италия.

Според правозащитниците тези действия на правителствата са съпроводени с расистко и ксенофобско политическо говорене. В доклада се посочва, че Гърция и Италия са се провалили в няколко отношения при справянето с кризата с бежанците по време и след Арабската пролет.

От "Хюман Райтс Уоч" твърдят, че има проблем с културата на управление в ЕС. Пример за това е полицейското насилие по време на протестите в Гърция и Испания. Като сериозно погазване на човешките права се посочва и отношението към мюсюлманите във Франция, Германия, Испания и Великобритания.

От организацията отбелязват, че са регистрирани множество случаи, при които, изповядващите тази религия са обвинявани в тероризъм. На тези хора е отказван достъп до адвокат и те са връщани в държавите им, където могат да станат жертви на насилие. 

„Европейската комисия се провали в това да изпълни активно задължението си да приложи в сила основните права", се посочва в доклада. „Без конкретни правителствени действия следващото поколение европейци може да приема човешките права като незадължително допълнение, а не като ключова ценност", смятат правозащитниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com