Франция заплаши "Гугъл" с глоба заради личните данни

5054
Франция заплаши "Гугъл" с глоба заради личните данни

Националната комисия на Франция по информационни технологии и граждански свободи (CNIL) даде на американския интернет-гигант "Гугъл" срок от три месеца за подобряване на защитата на личните данни на своите клиенти, в противен случай компанията ще трябва да плаща глоби, предаде БГНЕС.

Европейските власти са обезпокоени от политиката за конфиденциалност на "Гугъл", която от 1 март 2012 обедини личната информация на клиентите си от своите различни интернет-служби и опрости правилата за тяхното използване. Надзорните инстанции на ЕС поръчаха на CNIL да проведе анализ на новата политика на "Гугъл".

Ако интернет-гигантът в течение на три месеца не промени своята политика за личните данни на гражданите, която в момента нарушава френското законодателство, компанията е заплашена от глоба в размер на 150 хиляди евро. В случай на повторно неизпълнения на предписанията глобата нараства до 300 хиляди евро.

По-рано от CNIL обявиха, че нормите на конфиденциалност на "Гугъл" не отговарят на европейското законодателство за защита на личните данни на клиентите. Френският регулатор вече предупреди интернет-търсачката за възможните санкции.

През март 2013 представители на компанията бяха поканени на среща с френски, немски, холандски, испански и британски власти, но никакви промени не последваха след тези разговори. В резултат регулаторите на шестте страни започнаха ново разследване по отношение на "Гугъл" за това дали спазва правата на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com