Вместо "Тютюн" - "Осъдени души"

20806
Вместо "Тютюн" - "Осъдени души"

4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна, категорично заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, съобщи БНР.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукадес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник. Клисарова обяви, че стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев са отпаднали от учебниците след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

Тя заяви, че решението няма връзка с назначението на Мукадес Налбант за заместник-министър, тъй като проектът за промяна е от година и половина. Според проекта, който не е окончателен, от учебниците отпада и романът "Тютюн" на Димитър Димов, като на негово място ще се изучава "Осъдени души".

Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват, каза министърът: "Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и усъвършенстваме. Най-чувствителната тема, разбира се, е по български език и литература.

Има една тенденция, когато ние говорим за грамотност, не е важно само да ги научим да четат и пишат нашите деца, важното е да ги научим и да мислят, и да осмислят текстовете. При направените анализи от резултатите, когато има отворени въпроси, анализ на текста, нашите ученици страдат много.

Тенденцията в европейски мащаб е да се обръща повече внимание не само на теорията, а и на упражненията, каза Клисарова: "За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал. Затова не са отпаднали автори, а са отпаднали някои произведения".

Засилват контрола над частните училища

Контролът над частните училища ще бъде затегнат, каза навият министър на образованието лекар. Проф. Анелия Клисарова, предаде Станадрат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com