Французи умишлено пласирали конското месо в Европа

6544
Французи умишлено пласирали конското месо в Европа

Вината за продажбата на 750 т. конско месо като говеждо вероятно е на френска фирма, която е заблудила клиентите си с документи с невярно съдържание. Първоначално западните медии се опитаха да стоварят вината върху "обичайния заподозрян" - Румъния, предаде БГНЕС.

Скандалът пламна през януари, когато санитарните власти в Ирландия засякоха следи от конско месо в бургери, които би трябвало да съдържат само говеждо и които били продавани във вериги супермаркети, включително "Теско" и "Алди". Във Великобритания, за разлика от останалите страни от ЕС, консумацията на конско е табу. На Острова бяха арестувани трима души, заподозрени в продажбата на конско вместо говеждо. Германия се присъедини към евродържавите, в които в замразената лазаня има "цвилещо" месо. В Холандия санитарните власти подложиха на проверка над 100 фирми, произвеждащи храни.

Скандалът накара правителствата на Стария континент да си прехвърлят отговорността за това как върху конско месо се е появил етикетът, че е говеждо. Някаква яснота внесе в четвъртък Париж. Според френско разследване, основната вина пада върху Спангеро - фирма, която произвежда месо в югозападния град Кастелнодари. Фирмата умишлено е продала 750 т. конско месо за говеждо за период от 6 месеца. 500 т. от него са отишли във френската фирма Комигел, произвеждаща замразени храни във фабриката си в Тавола, Люксембург. С това месо са произведени 4,5 млн. продукта, които били продадени от Комигел на 28 различни фирми в 13 европейски страни. Докато приключи разследването срещу Спангеро, лицензът на фирмата за обработка и търговия с месо е замразен.

След като във Великобритания блокираха продуктите на Комигел, те бяха свалени от рафтовете на супермаркетите в Швеция, Франция, Швейцария, Германия и Холандия.

След спешни разговори в Брюксел еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг призова всички страни-членки, т. е. и България, да направят ДНК-тестове на продуктите от говеждо месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com