Германия няма да промени позицията си за евробоновете

3309
Германия няма да промени позицията си за евробоновете

Германия остава поначало против въвеждането на евробонове и тази позиция няма да се промени, въпреки нарастващия натиск върху Берлин да възприеме друга гледна точка, съобщи източник на германското правителство, предаде БГНЕС.

"Това не е нова дискусия... ние смятаме, че това е погрешно", заяви източникът пред репортери преди срещата на върха на ЕС утре. "Това е фундаментална позиция и тя няма да се промени до юни", след срещата на върха на Евросъюза, допълни той.

"В тази връзка не смятам евробоновете за тема за обсъждане на вечерята" на лидерите на ЕС, която ще се състои в Брюксел утре. Но втори източник призна, че ако други лидери искат да обсъдят въпроса, Германия "ще даде своето мнение". "Няма никаква правна основа за евробоновете. Те дори са открито забранени в договорите за ЕС", каза още източникът.

Новият френски президент Франсоа Оланд защитава идеята за евробоновете - споделяне на дълга на държавите-членки на еврозоната, като решение на кризата. Но канцлерката Ангела Меркел се страхува, че това ще повиши изключително ниските лихви по заемите на Германия и ще намали стимулите за държавите с фискални проблеми да уравновесят финансите си.

Редактор: Яна Баярова

Френският премиер иска споразумение с Германия по Бюджетния пакт до юни

Френският премиер Жан-Марк Еро определи срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни като срок за постигане на споразумение с Германия по ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com