Гръцките земеделци свалят блокадите

3589
Гръцките земеделци свалят блокадите

Една след друга падат блокадите на земеделците по пътищата в Гърция. На общите си събрания, които проведоха вчера, фермерите решиха да преустановят продължилите повече от месец протести, предаде GrReporter.

Само ден по-рано техният синдикален лидер Вангелис Бутас заяви, че протестите не само ще продължат, но и ще се задълбочат. По всичко личи обаче, че земеделците са отказали да послушат “червения” синдикалист.

Бутас направи изявленията си след поредната неуспешна среща на представители на фермерите с министъра на финансите Янис Стурнарас. В нея участваха също министрите на земеделското развитие, заетостта и околната среда, заместник-министри и главни секретари от финансовото ведомство.

След продължилата повече от два часа дискусия Янис Стурнарас заяви, че министрите са изслушали отново исканията на фермерите, които обаче не могат да бъдат удовлетворени в условията на бюджетни съкращения.

Колегата му от министерството на заетостта Янис Вруцис бе единственият, който “даде” нещо на фермерите. Той съобщи, че в предстоящ проектозакон ще бъде включен правен текст, според който земеделците, които дължат до 4 000 евро за неизплатени социални осигуровки, ще могат да се пенсионират. Дължимите суми ще се удържат всеки месец до пълното им изплащане. Министърът допълни, че правителството обсъжда вероятността да предостави на земеделците възможността да се пенсионират на 62-годишна възраст, ако имат 40-годишен стаж.

“Срещата се проведе по наша инициатива и по настояване на генералния секретар на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига”, бяха първите думи на синдикалиста Вангелис Бутас пред медиите. Пионерът на земеделското синдикално движение заяви, че той и колегите му са упълномощени да водят преговори с министрите от участниците в 28 блокади. Бутас порица “шестте блокади, които изоставиха борбата”.

“Ние не сме тук, за да искаме пари. Искаме да не ни вземат повече пари”, каза той, за да подчертае, че исканията на земеделците не са съвсем неизпълними в сегашното състояние на гръцката икономика.

На заседанието на фермерите, което се проведе до село Никеа в област Тесалия, те решиха да оттеглят тракторите си от пътищата и “да продължат протестите по други начини”, без да уточнят какви ще бъдат те.

Според източници земеделците подготвят протестен митинг, като целта им е да осигурят участието на колкото се може повече от тях. Той се очаква да се проведе на 5 март.

“Разочаровани, но горди” заявиха, че са земеделците от Северна Гърция, които решиха да се оттеглят от блокадите до Серес, Кердилия и село Родоливос до Драма. Колегите им от Кавала и други села около Драма преустановиха протестите си още в понеделник. Същото се очаква да направят и земеделците в региона на Ксанти, Комотини, Александруполи и регионите около тях.

Въпреки решението за премахване на блокадите, някои от земеделците в Никеа не пожелаха да се откажат толкова лесно. Част от тях се опитаха да достигнат до магистралата Солун-Атина чрез локалните пътища с цел да блокират движението. Те се опитаха да стигнат от различни места, но малкото, които успяха да стигнат до магистралата, бяха пресрещнати от десетки членове на отрядите за борба с масовите безредици.

Силите на реда не се поколебаха да използват сълзотворен газ, на който земеделците отвърнаха с хвърляне на камъни. Малко след сблъсъците те се оттеглиха.

Между очакванията и разочарованието

През 2012 година гърците възлагаха големи надежди на френския кандидат-президент Франсоа Оланд. С времето те станаха по-подозрителни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com