Гърция изпраща 12 500 души в работническия резерв

5575
Гърция изпраща 12 500 души в работническия резерв

Гръцкото правителство окончателно одобри преминаването на 12 500 служители в т.нар. работнически резерв в хода на преструктурирането на държавния сектор. Това съобщи министърът на административната реформа и електронното правителство Кириакос Мицотакис, предаде БГНЕС.

Мицотакис подчерта, че "преминаването на служителите в работническия резерв не е само ангажимент на страната към кредиторите, а преди всичко, положителен инструмент, който ще доведе до по-добро използване на кадрите в държавния сектор".

Министърът обясни, че "по време на първата вълна от зачисления на служители в работния резерв всички те в край сметка са били пренасочени в други държавни служби, където е съществувала потребност от персонал"

Например, от 1862 служители в системата на средното образование, които са били пренасочени в работническия резерв през 2012, 36% са били зачислени в полицейската и пожарна служби, 22% - в департаментите на министерството на правосъдието, 20% - в службите на министерството на труда /застрахователни пенсионни фондове/, 16% - в департаментите на министерството на здравеопазването /болници, бърза помощ/ и други държавни учреждения.

За изпълняването на ангажиментите пред международните кредитори за съкращаване на размера на държавния сектор властите трябва да изпратят в работническия резерв със запазване на 75% от заплатите 12 500 души до края на септември, а до края на годината - 25 хиляди. Ако след 8 месеца на тях не им бъдат намерени други места в държавния сектор, тези хора ще бъдат уволнени.

Фактически вече са освободени от работа 2400 служители от органите на местното самоуправление, 2200 охранители в училищата, 3500 служители на общинската полиция, 2200 учители в техникумите, а също така служители в различни министерства. Едновременно с това властите обещават, че 15 000 души, които ще бъдат уволнени принудително през 2013-2014 от държавния сектор, ще бъдат заменени със същия брой млади специалисти, назначени по конкурс в рамките на програмата за обновяване на персонала. Според правителството при тази промяна очевидно ще има икономия на средства, тъй като младите ще започват работа със стартова заплата. Те ще са заменили служители, които получават по-големи възнаграждения поради прослужените години.

Главната опозиционна партия, коалицията на радикалните леви сили СИРИЗА осъди решението на правителството на министър-председателя Андонис Самарас, определяйки го като самоубийство на държавния сектор. "Закриването и сливането на държавни служби, уволняването на работници не е "реформа" и "оздравяване" на държавните финанси, а разпадане на всичко органи на социалната държава и ликвидирането на всякаква възможност за възстановяването на икономиката", заявиха от СИРИЗА, която беше подкрепена и от другите опозиционни партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите
Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите

Доматите са културата, която всички градинари обичат да отглеждат в градините си. Ако и вие ги отглеждате в градината си, за да ви зарадват с вкусните...