Никой не дава Patriot на Украйна: Инициативата на Германия се проваля

6143
Никой не дава Patriot на Украйна: Инициативата на Германия се проваля
Снимка: Getty Images

Германия отговори на призива на Украйна за повече противовъздушна отбрана, като обеща да изпрати някои от собствените си системи и привлече помощта на други съюзници, но почти никой друг не последва примера на Берлин.

Досега германското правителство е обещало 3 от 11-те си батареи Patriot („Пейтриът“), произведени в САЩ, както и над 50 системи за ПВО с малък обсег Gepard и ракети „въздух-въздух“, които могат да противодействат на балистичните ракети, бомби и дронове на руснаците, поразяващи украинските градове и критичната инфраструктура.

В продължение на седмици високопоставени германски политици - основно външният министър Анелена Баербок и министърът на отбраната Борис Писториус - настояваха съюзниците да изпълнят ангажиментите си да подарят на Украйна батареи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът“. Изпращането на още такива е „абсолютен приоритет“, заяви Баербок по време на визитата си в Киев тази седмица. Там тя заяви, че Берлин е помогнал за набирането на 1 млрд. евро за закупуване на ПВО за Украйна.

Още: ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Никаква реакция

Само че реакцията на други държави е безрезултатна. Германия прекара последния месец в разговори за инициативата си „Незабавни действия за противовъздушна отбрана“, за която първо съобщи Politico. Партньорите обаче не желаят да изпратят отчаяно необходимите батарии на Киев, казват пред изданието двама души, запознати с преговорите.

Макар че германската инициатива обхваща и алтернативни системи за ПВО като SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T или системите за противовъздушна отбрана С-300, най-ефективни срещу атаките на Русия са разработените от Raytheon системи Patriot. "Пейтриът" е единственият надежден начин за сваляне на балистични ракети, С-300 и хиперзвукови ракети.

Още: Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е категоричен, че „има системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна“, но организацията - т.е. как те да попаднат в ръцете на украинските военни - не е никак лесна.

„Липсва европейско лидерство и единство между основните участници“, казва Нико Ланге - бивш началник на щаба на германското министерство на отбраната, а сега сътрудник в мозъчния тръст CEPA (Център за европейски политически анализи).

Още: Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Германското министерство на отбраната заяви, че Белгия, Дания, Норвегия, Канада и Нидерландия са поели ангажимент за финансиране, а Франция, Испания, Румъния, Литва, Белгия, САЩ и Обединеното кралство обещават да предоставят материали и ракети. Латвия също иска да се присъедини към програмата, заявиха от Берлин. Обещанията обаче не са достатъчни, а съседните страни като Полша и Румъния поставят условия на Киев за доставка на Patriot или за сваляне на руски ракети и дронове край границата с Украйна.

Снимка: Getty Images

Още: Украйна поиска Полша да сваля руските ракети: Какво казва полското МВнР

Защо никой не иска да праща Patriot на Украйна?

Една от причините за нежеланието за изпращане на Patriot е, че те са скъпи - около 1 млрд. долара на бройка. Отделно, всяка ракета прехващач, която изстрелва системата, струва милиони.

Нещо повече - страните партньорки на Киев не са склонни да приемат удара по собствената си противовъздушна отбрана. Ако пратят системите, те ще отворят дупка в своята национална защита.

Още: Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

От другите европейски държави, които разполагат с батареи, Испания и Гърция досега отказаха да пратят системите си, въпреки че Мадрид изпраща ракети за Patriot на Украйна. Полша също отказа да предостави една от своите единици, тъй като министър-председателят Доналд Туск настоява, че няма резервен вариант.

Румъния е била помолена от президента на САЩ Джо Байдън да направи такъв ход, според президента на северната ни съседка Клаус Йоханис. „Трябва да го обсъдя във Висшия съвет по отбрана, за да видя какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана“, заяви Йоханис по време на посещение в Белия дом този месец.

Още: Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Неутрална Швейцария има поръчани пет батареи Patriot, но досега не е дала знак, че е готова да изпрати наскоро извадените от строя си системи. Страната е неутрална и има политика да не праща оръжия в зони на военен конфликт.

Проблемът е, че страните бавно подават поръчки за замяна на системите - процесът отнема повече от две години според някои изчисления. Едно от възможните решения би могло да бъде държавите, които имат поръчани "Пейтриът", да отстъпят мястото си на опашката на страни, които желаят да дарят съществуващите си системи на Украйна.

Още: Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Затворници в Ростов, осъдени за връзки с ИДИЛ, взеха заложници, градът е блокиран от спецчасти (ВИДЕА)

Бившият френски президент ще се кандидатира за депутат

Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

Преди Евро 2024: Германската полиция е предотвратила стотици незаконни влизания в страната

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

Първа публична поява след тежката диагноза: Кейт Мидълтън изглежда фантастично (ВИДЕА)

"Край на войната в Украйна"? Такъв бе планът. Но стана друго

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа