Учени: Този сок нормализира кръвното

4387
Учени: Този сок нормализира кръвното
Снимка: iStock

Стресът оказва негативно влияние върху кръвното и насърчава неговото повишаване.

"Ако се опитате да се успокоите с цигара или няколко напитки, това може да влоши ситуацията. Бързите храни и закуските, с които често се злоупотребява, могат да задържат вода в тялото, което също не е добре за кръвоносните съдове", съобщава Health Digest. 

Изданието допълва, че докато някои лоши навици могат временно да повишат кръвното налягане, постоянното високите му стойности причиняват увреждане на артериалната тъкан. Когато се комбинира с висок холестерол, високото кръвно налягане може да доведе до заболявания като инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност.

Сокът, който нормализира кръвното

"Високото налягане е лесно да се пропусне, защото може да протича без симптоми. То има систолична стойност от 120 до 129 и диастолична под 80. Ако високото налягане е постоянно, тогава има шанс за развитие на хипертония. За да предотвратите това, ще трябва да промените начина си на живот. Но има и доказан продукт - доматен сок", пише още изданието.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

Една чаша доматен сок има само 45 калории, но съдържа почти дневна доза желязо. Освен това е добър източник на калий, витамин С и е с високо съдържание на натрий от 560 милиграма. Доматите и техният сок са богати на ликопен, каротин, лутеин, фитоен и флавоноиди, които могат да намалят оксидативния стрес и да увеличат азотния оксид, който понижава налягането.

Неосоленият доматен сок съдържа само 24 милиграма натрий, но съдържа 527 милиграма калий, за да поддържа баланса на течностите и понижава налягането.

"В проучване от 2019 г. на повече от 400 души е казано да пият толкова безсолен доматен сок, колкото им харесва, въпреки че повечето пият бутилка от 200 ml дневно. Хората с хипертония или нелекувана прехипертония са имали значително понижение на систолното и диастолното кръвно налягане. Хората, които не са приемали лекарства за висок холестерол, също са наблюдавали намаляване на нивата на LDL холестерола", съобщава изданието, позовавайки се на резултатите от изследването.

Според проучване от 2017 г. тази напитка може да бъде полезна за бременни жени, които искат да поддържат кръвното си налягане под норма. При петнадесет жени то бележи спад след пиене на доматен сок.

Други продукти за намаляване на кръвното налягане

Ползите за здравето от грейпфрута са подкрепени от научни изследвания. Яденето на този плод може да увеличи приема на основни витамини и минерали. През последните години изследванията показват също, че яденето на грейпфрут може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето, съобщава още изданието.

Порталът допълва, че учените са установили, че колкото повече плодове и зеленчуци ядете, толкова по-малък е рискът от развитие на хипертония.

Лекар: Това е новата норма за кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com