Гърция ще издържи с еврото до зимата

7438
Гърция ще издържи с еврото до зимата

Увлекателният сериал за краха на Гърция продължава: в страната почти е съставено правителство, но анализаторите вече му предричат бърза оставка. Прогнозите за бъдещето на Гърция остават без промени: Атина след месец или след година независимо от всичко ще излезе от еврозоната.

Провелите се в неделя избори най-накрая позволиха на гърците да съставят коалиционно правителство от три партии – Нова демокрация, ПАСОК и Демократична левица – които в най-скоро време ще съставят кабинет. Вчера лидерите на тези партии посочиха името на новия министър-председател, който е Андонис Самарас, лидер на Нова демокрация.

"Нашите усилия доведоха до създаването на коалиция на мнозинството за съставянето на устойчиво правителство, което ще даде надежда и стабилност", заяви новият гръцки премиер. Но, съдейки по състава на коалицията и изказванията на нейните лидери, гърците са още много далеч от стабилността и устойчивостта.

Коалицията на оптимистите

За да убеди Европейския съюз и Международния валутен фонд да отпуснат на страната втория антикризисен транш – 130 милиарда евро – новото правителство трябва да започне да изпълнява програмата за строги съкращения на разходите, която европейските лидери поставиха като условие за получаването на помощта.

Лидерите на новата управляваща коалиция не желаят да правят това и вярват, че могат да убедят кредиторите да им дадат пари и без въвеждането в страната на режим на сурови икономии.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос се готви за "голямата битка" в Брюксел: той смята, че на Гърция й е необходима програма за стимулиране на икономическия растеж и заетостта. "Най-важният въпрос е създаването на национален екип за преговорите и да му бъде осигурен успех", каза той.

Демократичната левица, която също попадна в управляващата коалиция, са настроени още по-решително: необходимо е "постепенно да се отдалечим от условията за предоставянето на помощ, от които страда обществото", заяви техният лидер Фотис Кувелис.

При това европейците едва ли са готови да предприемат кардинално преразглеждане на условията на споразумението за помощ. И германският канцлер Ангела Меркел, и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че гърците трябва да останат верни на поетите ангажименти, а ЕС може да направи само минимални отстъпки.

Ако не бъдат получени отстъпки, Демократичната левица може да не подкрепи споразумението и тогава коалицията, а заедно с нея и правителството, бързо ще се разпаднат.

Очакваният крах

Анализаторите са убедени, че именно и така ще се случат нещата, при това много скоро. За това отдавна предупреждават водещите световни инвестиционни банки.

"Бенк ъф Америка". Анализаторите на банката са убедени, че една от най-лабилните коалиции е тази, в която участват малки партии. Сценарият на финансовата институция изглежда по следния начин:

Демократичната левица може и да не подкрепи обновената програма за помощ от ЕС и МВФ. На тях отстъпките на кредиторите им се струват прекалено незначителни.

Правителството ще рухне. Това може да се случи или при утвърждаване на програмата, или при нейното преразглеждане през септември или декември.

От това ще извлече полза СИРИЗА, която има големи шансове да победи на следващите избори. Отказът от изпълняването на ангажиментите към ЕС и МВФ ще бъде първата стъпка за излизането на страната от еврозоната.

"Морган Стенли". Пред правителството стоят прекалено много задачи, с които то едва ли може да се справи.

Кабинетът трябва в най-скоро време да реши как да съкрати разходите с 3 милиарда евро или 1,5% от БВП.

До 2014 г. ще се наложи съкращаването на още 7% от БВП, за да се достигнат предписаните от ЕС показатели на гръцкия бюджет.

От МВФ и ЕС не трябва да се очакват сериозни отстъпки: могат да бъдат намалени лихвите по дълговете, да се намалят плащанията през следващите години с 5 милиарда евро, а също така да бъдат удължени сроковете за връщането на кредитите. Но нищо повече от това.

Даже ако кредиторите направят по-съществени отстъпки, голям е рискът, че траншовете ще дойдат със закъснение – в момента Гърция вече закъснява с най-малко шест седмици с вътрешните плащания.

Тези фактори могат да доведат до колапса на правителството много скоро. Наистина, "Морган Стенли" смятат, че мъченията ще бъдат дълги: банката оценява вероятността Гърция да се откаже от еврото в течение на 12-18 месеца само на 35%.

"Сити Груп". Програмата за икономии ще застави гърците да се откажат от еврото в близката година и половина, независимо от това, кой ще влезе в правителството.

Каквото и правителство да бъде съставено в Гърция, на него ще му се наложи да се бори за реализирането на програмата с икономии, чиито резултати ще бъдат оценявани от "Тройката" кредитори.

Това ще доведе до социално недоволство особено сред служителите в държавния сектор, които ги чакат големи съкращения. Те ще бъдат разочаровани и от плановете за приватизация: от разпродажбата на държавно имущество кабинетът планира да получи 70 милиарда евро.

Очевидно е, че рецептите на Брюксел не работят добре: БВП на страната от пика в средата на 2008 вече се е свил със 17%, но целите за намаляването на бюджетния дефицит така и не бяха постигнати.

Начало на края ще бъде поредната оценка на МВФ за състоянието на гръцката икономика и хода на реализация на програмата за съкращаване на разходите – през септември или по-скоро през декември. Фондът може да откаже отпускането на следващия транш на Атина.

В резултат Гърция ще обяви фалит. След това ще престане да я финансират и Европейската централна банка, и гръцките банки окончателно ще загубят достъп до ликвидност.

Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, защото ще бъде много по-лесно да получи достъп до жизнено необходимата ликвидност с помощта на емисия драхми, отколкото да живее въобще без пари.

Интерфакс

Днес се очаква съставът на новото гръцко правителство

Съставът на новото гръцко правителство, ръководено от лидера на "Нова демокрация" Андонис Самарас и подкрепено от социалистите и умер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com