Хърватски политик: Гей съм, не се хваля, не се срамувам!

13269
Хърватски политик: Гей съм, не се хваля, не се срамувам!

За първи път хърватски политик открито си призна, че е поклонник на ласките между еднополови партньори. Кандидатът за евродепутат на хърватската Партия на труда Дамир Хршак каза в интервю за интернет изданието H-alter, че не се хвали, но не се и срамува от сексуалната си ориентация.

Но допълни, че се гордее със стореното от него за защита на правата на сексуалните малцинства и в добри, и в лоши времена. "Смятам за свой морален дълг да се боря за всички хора, които искат да бъдат оценени, да творят и да бъдат щастливи", допълнил Хршак. На въпрос как са реагирали неговите съпартийци на признанието му, че е минал "на другия бряг" политикът отговорил, че е член на "съвременна лява партия, в която се оценяват работата , истината и познанията, а хомофобията е наказуема". Преди да се захване с политиката, 44-годишният Хршак е бил преподавател във факултета по металургия на университета в Загреб и главен редактор списанието с научна тематика "Глобален подход към околната среда".

Под влияние на католическата църква по-голямата част от населението на Хърватия е консервативно настроено към хората, "минали под дъгата". Поради това гей-парадите в Загреб и Сплит обикновено са съпровождани от повишени мерки за сигурност. Понякога тези демонстрации на нетрадиционни мераци срещат сериозен отпор – през 2011 г. около полицията не позволи на около 8000 противници на хомосексуалисти да провалят гей-парад на 200 хомосексуалисти в Сплит.

 

Социални придобивки и за гей двойките в US армията

Пентагонът реши да разшири някои от социалните придобивки на съпрузи от един и същи пол. Това съобщи министърът на отбраната Леон Пан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com