Испания се съгласи да намали дефицита с 0,5%

2312
Испания се съгласи да намали дефицита с 0,5%

Испания се съгласи с исканията на Еврогрупата да намали бюджетния си дефицит с 5 милиарда евро /0,5% от БВП/ през 2012 г., заяви министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос, предаде БГНЕС.

Министрите на икономиката на държавите от Еврогрупата отхвърлиха вчера предложението на испанския премиер Мариано Рахой за запазване на бюджетния дефицит в размер на 5,8% от БВП през тази година и поискаха той допълнително да бъде намален с 5 милиарда евро.

"Испания е съгласна с предложението на Еврогрупата допълнително да съкрати бюджетния дефицит през тази година с 5 милиарда евро, за да достигне ниво от 5,3% от БВП. Приветстваме факта, че Еврогрупата е приела нашите доводи и не настоя за бюджетен дефицит от 4,4% от БВП през 2012, както беше предвидено по-рано", заяви де Гиндос.

Испанският министър на икономиката увери, че през 2013 г. правителството на страната ще изпълни поетите ангажименти и ще постигне бюджетен дефицит от 3% от БВП, както се предвижда в Пакта за стабилност и растеж.

Действащият в ЕС Пакт за стабилност и растеж предвижда, че всяка страна не трябва да има бюджетен дефицит, който да надхвърля 3% от БВП. Испания е в процес на съкращаването му. Ако тя не успее да направи това, Мадрид е заплашен от глоба.

На снимката са министърът на икономиката Луис де Гиндос и председателят на Еврогрупата премиерът и финансов министърът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com