Историческа нощ за Хърватия

7942
Историческа нощ за Хърватия

С фойерверки и празненства десетки хиляди хора в цяла Хърватия тази нощ честваха официалното влизане на страната в ЕС, 22 години след обявяването на независимост от бивша Югославия.

„Добре дошли в ЕС”, приветства председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу голямото множество, което се бе събрало в столицата Загреб, малко преди „Одата на радостта” на Бетовен да прозвучи в чест на 28-ия член на европейския блок.

„Тази нощ е историческа. Вие върнахте Хърватия на мястото, което заслужава – в сърцето на Европа”, заяви Барозу, след като точно в полунощ бе дадено началото на празненствата.

В своята реч президентът на Хърватия Иво Йосипович пък призова своите сънародници да бъдат оптимисти. „Да не оставяме облака на икономическата криза да помрачи нашия оптимизъм. Кризата е предизвикателство и възможност да направим утрешния ден по-добър от днешния”, подчерта президентът.

Президентите на всички балкански страни бяха събрани в Загреб. Около 100 международни лидери също присъстваха на празника. Освен европейските лидери обаче нито една международна личност не бе обявила присъствието си. Въпреки това, липсата на германския канцлер Ангела Меркел стана повод за догадки в местната преса. Въпреки опровержението на Берлин, хърватските медии бяха сигурни, че липсата на Меркел е свързана с отказа на Загреб да екстрадира бивш шеф на югославското разузнаване, издирван от германското правосъдие във връзка с убийството на хърватски дисидент на германска територия през 1983 година.

Хърватия е първата държава, която се присъедини към ЕС след 2007 година, когато част от европейския блок станаха България и Румъния. Страната е в рецесия от 2009 година, а безработицата достига 20% от общо 4,2 милиона души население.

Лявоцентристкото правителство се надява, че влизането на Хърватия в ЕС ще окуражи чуждестранните инвестиции, от които страната има голяма нужда, за да възстанови отслабената си икономика. В Хърватия брутният вътрешен продукт е с 39% под средното за Европа, като само Румъния и България се нареждат след Загреб.

„Какво ще празнуват 300 хиляди безработни? Да не би ЕС да има вълшебна пръчица, с която да разреши всички проблеми?”, пише хърватски гражданин на официалната страница на хърватското правителство в социалната мрежа.

„Присъединяването към ЕС е просто икономически геноцид, извършван срещу нашите съграждани”, казва в свое комюнике и евроскептичната неправителствена организация „Окупирай Хърватия”. „Европейските закони са написани, за да обслужват интересите на богатите международни компании чрез политическите им васали”, казват още от организацията.

Студентът по икономика Ник Колвеши обаче е обнадежден. „Много възможности ще се отворят пред нас сега, когато официално се завърнахме в европейското си семейство”, казва той, размахвайки малко знаме на ЕС.

След зелената светлина за отваряне на преговори със Сърбия за присъединяване към ЕС и съгласието за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово, което е първи етап от дългия път към ЕС, продължаването на разширяването на Съюза към Балканите изглежда неминуемо. В Брюксел обаче анализаторите подчертават, че в бъдеще този процес може да бъде много по-дълъг и много по-предпазлив, отколкото бе досега.

АФП

Хърватия в ЕС - тържества, но и черни знамена

С фойерверки и празненства десетки хиляди хора в цяла Хърватия тази нощ честваха официалното влизане на страната в ЕС, 22 години след о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com