Изключиха Гърция от "Южен поток"

11210
Изключиха Гърция от "Южен поток"

Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода „Южен поток“, който се очаква да започне работа през 2015 г., съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", предаде КРОСС.

Високопоставени представители на "Газпром" обосноваха решението си с факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията. "Няма да строим газопровод, който да стои празен", заяви Леонид Чугунов, ръководител на отдел "Управление на проекти" в руския енергиен гигант.

Компанията се е отказала от плановете да изгради южен дял на газопровода, който трябва да достигне до Южна Италия през Гърция. Проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление, аргументират се от "Газпром". Според компанията, ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция.

Чугунов също така разграничи проекта "Южен поток" от интересите на "Газпром" към Гръцката държавна газова корпорация (ДЕПА), като заяви, че независимо кой притежава ДЕПА, решението за газопровода се отнася до гръцкия пазар.

"Южен поток": Справка

"Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставк...

"Газпром" е един от кандидатите за участие в търга за приватизацията на ДЕПА. Президентът на "Газпром" Алексей Милер потвърди вчера, че строежът на "Южен поток" се очаква да започне до края на годината.

Плановете за гръцки клон на "Южен поток" дойдоха в резултат на особено добрите отношение между Атина и Москва по време на мандата на бившия премиер Костас Караманлис и бяха свързани с положителната позиция на неговото правителство към ръководения от Русия проект за нефтопровда Бургас-Александруполис.

По онова време беше ясно, че гръцкият дял на "Южен поток" няма да се базира на финансови критерии, отбелязва "Катимерини".

Редактор: Десислава Ушатова

Газпром започва да строи "Южен поток" на 7 декември, отказва отстъпки за цените на газа

Руският газов гигант Газпром планира да започне на 7 декември изграждането на газопровода "Южен поток", предназначен да доставя руски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com