Газпром започва да строи "Южен поток" на 7 декември, отказва отстъпки за цените на газа

36244
Газпром започва да строи "Южен поток" на 7 декември, отказва отстъпки за цените на газа

Руският газов гигант Газпром планира да започне на 7 декември изграждането на газопровода "Южен поток", предназначен да доставя руски газ на ЕС през Черно море, съобщи генералният директор на компанията Алексей Милер, цитиран от руските агенции, предаде БГНЕС.

Той съобщи новината след подписването в Москва на инвестиционното споразумение със Словения, което е последната зелена светлина за проекта. Газопроводът, дълъг 3600 км, трябва да захранва Западна Европа, преминавайки през Черно море и Балканите.

Той ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, която в момента е основна транзитна страна. Преди време заради конфликт с транзитните такси между двете страни временно бяха прекратени доставките към страните членки на ЕС.

Милер посочи, че окончателното инвестиционно решение за морския участък на газопровода трябва да бъде прието на 14 ноември.

Газпром: "Южен поток" ще струва 16 млрд.

Построяването на "Южен поток" ще струва около 16 млрд. евро. Точната цена ще стане известна в средата на следващата година. Това заяви...

„Трябва да бъдат приети инвестиционни решения с България, Унгария, Словения и Сърбия. С Унгария, Словения и Сърбия това вече е факт. На 14 ноември планираме да подпишем окончателното инвестиционно решение за морския участък, на 15 ноември – за българския, а на 7 декември строителството ще започне”, каза ръководителят на Газпром.

България не свързва приемането на окончателното инвестиционно решение за своя участък от газопровода "Южен поток" с коригирането на цените на руския газ, заяви Милер.

„Двата въпроса не са взаимно свързани. Що се отнася до коригирането на цените, то през тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора”, каза Милер.

Строителството на "Южен поток" ще започне от черноморското крайбрежие на Краснодарски край, в района на Анапа. Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна. След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

Пестим $100 млн. от руския газ

Близо 100 млн. долара ще спести страната от новата цена на руския природен газ през 2013 г. спрямо старата цена, действаща до 1 април ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com