Израелското разузнаване: Сирия ще използва химическо оръжие

4503
Израелското разузнаване: Сирия ще използва химическо оръжие

Директорът на израелското военно разузнаване заяви, че режимът на сирийския президент Башар Асад планира да използва химически оръжия в своята битка със силите на опозицията, предаде АФП.

По време на конференция по въпросите на сигурността генерал-майор Ави Кохави заяви, че Асад все още контролира запасите с химически оръжия.

Иран, Турция и Русия - основен снабдител на Сирия с оръжие

В Сирия продължава да постъпва оръжие от Иран, въпреки действащото ембарго от страна на ООН. Трансферите се случват през границата с Ир...

„Асад вече е в напреднала фаза на подготовка да използва химически оръжия. Той все още не е издал заповед, но се подготвя за нея”, предупреди директорът на израелското военно разузнаване.

По-рано началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал Бени Ганц предупреди, че терористични групи, които се сражават заедно с опозицията, са станали по-силни.

„Ситуацията в Сирия стана изключително опасна. Терористичните организации стават все по-силни. Днес те се сражават срещу Асад, но утре може да се обърнат срещу нас”, каза Ганц.

Ситуацията в Сирия, където близо две години продължава въоръженият конфликт между правителствените сили и въоръжената опозиция, все повече са обръща в полза на бунтовниците. В същото време възможността за чуждестранна военна интервенция в тяхна подкрепа остава малко вероятна. Това се съобщава в ежегодния доклад „Военен баланс – 2012”, разпространен от лондонския Международен институт за стратегически изследвания (МИСИ), предаде АФП.

Франция и Великобритания са готови да въоръжават сирийските бунтовници

Две от най-големите европейски държави - Великобритания и Франция, ще въоръжат сирийските бунтовници, дори и намеренията им да не бъда...

По мнението на Института, сирийският конфликт, „постепенно се усложнявайки се” в своите проявления, остава един от централните проблеми в световната сигурност, към аспектите на които авторите отнасят увеличаващата се военна помощ и постоянно растящите разходи за отбрана от страна на другите азиатски страни.

В документа обаче се отбелязва, че въпреки перспективата за стратегически превес на сирийските бунтовници, в страната може да се достигне до безизходна ситуация, в която нито една от страните в конфликта няма да успее да придобие решаващо преимущество. Правителствените сили може тактически да надминат формированията на опозицията, ако последните се откажат от партизанската война и се опитат да вземат под постоянен контрол големите градове.

Като още един фактор, който може да попречи за победата на опозицията, експерти назовават липсата на силно политическо и военно ръководство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com