Японците против рестартирането на атомните централи

3643
Японците против рестартирането на атомните централи

Мнозинството граждани на Япония са против възобновяването на работата на атомните електроцентрали в страната, предаде БГНЕС.

Това сочат резултатите от национално допитване, проведено от ежедневника Asahi. Проучването е по повод навършването на 1 г. от унищожителното земетресение и последвалите го цунами на 11 март 2011 г., вследствие които аварира АЕЦ Фукушима-1.

Против рестартирането на атомните централи са се изказали 57% от анкетираните. 80% пък са изразили съмнение в ефективността на мерките, приети от предишното правителство за обезпечаване безопасността на ядрените обекти в страната.

Понастоящем в Япония функционират само два от наличните ядрени реактора - 6-и енергоблок на АЕЦ Касивадзаки-Карива в префектура Ниигата и 3-ти реактор на АЕЦ Томари на остров Хокайдо. При това до края на април двата блока ще бъдат спрени за планове инспекция, която, съгласно японското законодателство, се провежда на всеки 13 месеца. Което означава, че в началото на май в Япония, явяваща се синоним на атомната енергетика, няма да има нито един работещ АЕЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com