Обама: Приказките за война с Иран са вредни

5267
Обама: Приказките за война с Иран са вредни

Президентът на САЩ Барак Обама обясни ръста на цената на петрола със слуховете за възможна военна интервенция срещу Иран, предаде БГНЕС.

"Страхът от понижаване на нефтени доставки от Близкия Изток заради военен конфликт с участието на Иран се явява основен фактор за поскъпването на бензина", заяви Обама по телевизията. "Трябва да се сложи точка на безполезните дискусии за възможна война в Близкия Изток, водени от някои експерти и политици. Подобни приказки няма да доведат до нищо добро", подчерта американският президент.

На борсата в Ню Йорк априлските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet надхвърлиха 106 долара за барел, а тези на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на борсата в Лондон - 125 долара за барел.

САЩ и Израел искат от Иран да прекрати ядрената си програма, която според тях и западните съюзници на Вашингтон цели сдобиването на Техеран с ядрено оръжие. Иран категорично отхвърля обвиненията, подчертавайки, че разработките в ядрената сфера са с единствена цел използването на атома за мирни цели.

В тази връзка наблюдателите не изключват военна интервенция на САЩ в Иран, както и изстрелване на израелски ракети по ирански ядрени обекти.

Иран призова Запада да се откаже от "заповедния" си тон

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви днес, че Западът трябва да се откаже от тираничната си позиция спрямо неговата страна и н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com